Коликите при кърмачетата могат да са ранен признак за мигрена по-късно в живота. Според ново проучване двете болезнени състояние могат да имат пряка връзка.

В резултати, публикувани в Journal of the American Medical Association, се посочва, че 72% от децата диагностицирани с мигрена са имали силни колики като бебета.

Изследователите анализират здравните данни на 208 деца на възраст между 6-18 години, които са диагностицирани с мигрена и на 471, които нямат подобно оплакване.

Резултатите показват, че децата с мигрена са имали силни и чести колики като бебета. Информацията на изследователския екип е предоставена от родителите на децата, участвали доброволно в проучването.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се намери връзката между мигрената и коликите. Една от хипотезите на този етап е, че съединения намиращи се в мозъка, отговорни за мигрената, причиняват дискомфорта в стомашно-чревния тракт.

Друго проучване, публикувано миналата година, показва, че при бебета, чийто майки страдат от мигрена, има два пъти по-висока вероятност да страдат от силни колики.