Коликите са кошмарът за всяка майка, особено, ако това е първото ѝ дете. Общоприето е, че новородените имат колики, които им причиняват дискомфорт, съпроводен с плач и много безсънни нощи и често това неразположение не може да бъде облекчено с нищо. А дали наистина е така?

 

Думата „колика“ произлиза от гръцки и означава остра и неочаквана коремна болка, възникнала независимо от възрастта. При бебетата коликите могат да се разпознаят по поведението на бебето – внезапен, силен плач, зачервяване на лицето, присвиване на крачетата към тялото и отделяне на газове.


 

Всяко бебе ли има колики? Клинични данни показват, че между 5 и 28% от кърмачетата в първите 3 месеца от живота преживяват силни колики. При някои бебета те могат да продължат докато не започне захранването (около 5-6 месец). Обикновено най-силните колики се наблюдават около шестата седмица след раждането и могат да продължат до 3-4 дори 5 месец от живота на бебето.

 

Каква е причината за коликите? Те възникват в резултат на незрялата храносмилателна система на бебето. Често се твърди, че бебета, които се хранят с кърма преживяват много по-леки колики в сравнение с тези, хранени с адаптирано мляко поради факта, че кърмата е по-лесно усвоима. Тези твърдения не са напълно доказани.

 

Какво трябва да направим ние като родители? Практиката показва, че кърмените бебета преживяват коликите по-леко. Както беше споменато по-горе твърдението не напълно доказано. По-леките колики може да се дължат както на това, че кърмата е естествена храна за бебето, така и на факта, че кърмените бебета прекарват по-дълго време сгушени в мекия и топъл скут на мама. Твърди се, че тази поза успокоява бебето със силни колики.

 

Правете масаж и гимнастика против колики. Масажът против колики представлява масажиране на коремчето с длан и пръсти, които описват окръжност по посока на часовниковата стрелка. Масажът се прави при всяка смяна на пелената, но не когато бебето плаче или веднага след нахранване.

 

Гимнастиката против колики представлява изпъване и свиване на крачетата към коремчето. Когато крачетата са свити нежно ги притиснете към коремчето. Натискът не трябва да бъде нито лек, нито твърде силен. Ако правите гимнастиката правилно, бебето започва да изпуска газове след няколко секунди. Честотата на гимнастиката е същата както при масажа.


Когато бебето видимо изпитва болка от коликите, можете да опитате да го сложите в кошницата за кола. В тази поза то е леко присвито и усеща известно облекчение. В комбинация с полюшване и подрусване коликите бързо се успокояват.