В първите часове след раждането гърдите започват да произвеждат първото мляко, т.нар. коластра. Тя е в малки количества – около 7-8 до 10 ml на кърмене. Това е абсолютно достатъчно за новороденото.

 

За това няма причина да се притеснявате, че нямате кърма. Кърма има, но тя е в малки количества и първите няколко дни тя е по-гъста и се нарича коластра. Изключително важно е да започнете кърменето възможно най-бързо след раждането, за да може малкото да се храни с коластрата.


 

Има твърдения, че след секцио, коластрата се образува след около 10 дни, но те не са потвърдени официално. След оперативно раждане лактацията за почва ден, два по-късно, но протича както и при нормално раждане, а именно с началното мляко – коластра. Ако се съмнявате можете да помолите за помощ лекаря или акушерките в отделението.

 

Коластрата се отделя в продължение на 3 до 5 дни след раждането, след това започва производството на същинската кърма. Вътрешните органи на новороденото са недоразвити и през първите няколко денонощия след раждането, то трябва да се адаптира към живота в новите условия. Коластрата е идеалният помощник.

 

Жълтите капки коластра са наистина златна мина за бебето. Тя е изключително питателна храна за малкото, съдържа огромни количества имуноглобулин, витамини и т.н. Ig A е имуноглобулинът с най-изразено действие по отношение на имунната система. Той се съдържа в особено големи количества в коластрата.

 

В нея големите количества имуноглобулин Ig A противодействат на коли бактериите. Много е целесъобразно, защото обикновено детето е изложено на въздействието на чревните бактерии на майката по време на раждането. Това е правилно и желателно за развитието на имунната система, но рядко може да доведе до опасна инфекция. Специалното лекарство се нарича коластра.

 

По състав тя е по-близка до кръвта, от колкото до кърмата. Благодарение на коластрата стомахът, червата и бъбреците на новороденото започват да функционират и постепенно се подготвят да преработват млякото.

 

Благодарение на хормоните, които се съдържат в коластрата в големи количества – инсулин, кортизол, пептиди и хормона на растежа, бебето стремително започва да расте. И костната му тъкан заедно с мозъчните клетки, се развиват изключително бързо.

 

От какво бебето има спешна нужда да получи с първите капки мляко? Ами нещо, което да изхвърли съдържанието на червата, което се е застояло там от престоя в утробата, а именно така нареченият мекониум. Това е първото изхождане на бебето. А слабителното средство, което помага на бебето да се изходи се казва коластра.

 

От какво друго се нуждае новороденото? То съвсем скоро е имало тежки преживявания по време на раждането, може би не му е достигал кислород, поради което са се образували неблагоприятните свободни радикали. Именно те засилват процеса на стареене и окисляване на мазнините в клетките, те са причина за бръчките, например.

 

На тях може да се противодейства чрез антиоксиданти. Коластрата е изключително богата на антиоксиданти: бета каротин, на който именно се дължи жълтият й цвят, витамин E, витамин C.

 

В допълнение, идват факторите на растежа и зреенето, които карат храносмилателната система „да разбере“, че вече трябва да се храни по друг начин, дошъл е краят на постоянното подаване на храна чрез пъпната връв.

 

Стените на червата са много тънки първоначално, повишен е рискът от пропускане на големи чужди протеини, например при хранене с краве мляко. Стените на червата трябва да се развият, да станат по-здрави и плътни. Помощното средство за това са казва коластра. 3742