Гушкането на новороденото е моментът, в който майката забравя всички неприятни моменти, болка, притеснения, свързани с бременността и раждането. Всичко се изпарява, защото в ръцете си майката държи най-ценното нещо на света - своята рожба.

 

За жалост, някои раждания не протичат толкова безпроблемно и се налага майката и бебето да бъдат разделени. Освен принудителната раздяла не сте могли да изживеете и вълнуващото начало – да видите едно здраво доносено дете, което се справя почти само и предизвиква много положителни емоции. Как да преодолеем тежкото начало?


 

Не мислете, че всичко е изгубено, въпреки че не е прекрасното начало, за което сте мечтали. Задоволете се с това, което имате, въпреки че сърцето ви е разбито от мисълта, че рожбата ви не може да е с вас. Вижте бебето си при първа възможност и бъдете до него възможно най-дълго време. Помолете медицинския персонал да ви помогне, ако имате трудност при придвижването. Оставете бебето да усети миризмата на чистите ви ръце. Можете да потъркате с пръсти гърдите си и жлезите по тях, които излъчват мирис, привлекателен за бебето. А може да изцедите малко мляко, което да му дадете да помирише, въпреки че то все още не може да се храни.

 

Майчина кърма без кърмене. Възможно ли е?

Съвсем скоро медицинският персонал ще реши да даде малко майчино мляко на малкото. Причината за това е, че кърмата предпазва бебето от редица болести и усложнения, като същевременно спомага процеса на съзряване на червата. Ако детето не може да преглъща самостоятелно все още, млякото се въвежда със сонда – мека, тънка пластмасова тръбичка, която се поставя през носа или устата и води директно в стомаха.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Може да се стимулира устичката на бебето с малко мляко, което само ще бъде от полза. За целта е важно да имате кърма, за да можете да дадете на детето и то колкото се може по-скоро. А това невинаги се получава, когато човек е изплашен и отчаян, а и са му отнели онова естествено начало на производство на кърма, което се поставя с ранното засукване на бебето.

 

Не губете надежда! Най-силният сигнал за производство на кърма е отделянето на плацентата. По време на бременността хормоните в плацентата са именно тези, които като спирачки възпрепятстват образуването на мляко. След раждането в гърдите започва да се образува мляко. Вярно е, че колкото по-ранни и по-силни сигнали получават гърдите, толкова по-добре отговарят те.

 

Раздялата с бебето налага да стимулирате гърдите си – изцеждане с помпа и масажи. Можете да вземете дрешка, която бебето е носило или да гледате негова снимка. Пийте течности, затоплете гърдите преди изцеждането. Масажирайте отначало целите гърди, разтърсете ги, размачкайте ги леко и ги погладете. Правете това в продължение на няколко минути преди всяко изцеждане.

 

Така гърдите „се лъжат“ да изпратят сигнали за произвеждането на хормони и млякото ще дойде по-рано, от колкото сте очаквали. Ако не се справяте с изцеждането помолете акушерките да ви помогнат. Изследванията сочат, че гърдите трябва да се изцеждат общо най-малко два часа дори и повече, разделено на 6-8 пъти в денонощието, за да се регулира производството на мляко. След като напреднете с изцеждането, попитайте дали някой може да ви покаже как да изцеждате и двете гърди едновременно. Това ще увеличи хормоните на кърменето и количеството на млякото, а и ще спестите малко време.

 

Много жени срещат трудности при изцеждането в началото, но са силно мотивирани, защото знаят, че в този момент бебето има най-голяма нужда от майчино мляко.

 

Някои майки предпочитат изцеждането на ръка, за което се твърди, че е по-щадящо за гърдите. Други се справят успешно с помпа за изцеждане.


След време ще ви позволят да изваждате бебето от кувьоза и да го слагате на гърдите си, но в началото ще трябва да се задоволите с това да го гледате как спи, оглежда се и си кротува в кувьоза. Помолете лекаря, ако е възможно да ви разреши да държите бебето колкото е възможно по-дълго, това ще помогне на всички.

 

В случай, че трудности или дългата раздяла доведат до прекратяване на кърменето, на повечето места бебето ще получи кърма от банка, евентуално ще бъде дохранвано и с адаптирано мляко. Въпреки това вие можете да осигурите близост и грижа на детето си. Помолете персонала да прекарвате повече време с бебето, за да можете да започнете лека по лека да го носите в пазвата си.

 

Може би сте чували за „кенгуру грижата“. В бедните страни, където не достигат кувьози и специални грижи, дори съвсем малките, недоносени деца се слагат в пазвата на майката, между гърдите. Бебето прекарва там цялото време, дупето се почиства там и му се дава гърда веднага щом прояви желание за сучене. Попитайте лекаря си за този метод и дали според него това би било от полза за бебето.