Може да има много причини, поради които Вашето бебе да не суче от гърдата. Да предположим, че сте започнали да кърмите, но са се появили усложнения или обстоятелства, поради които се е наложило да спрете. Може да се е наложило да вземате лекарства, които пречат на кърменето, може да сте една от тези жени (за щастие много малък процент), които не произвеждат достатъчно мляко, независимо колко често кърмят и каква помощ получават.

 

В последните няколко години започнаха много кампании в подкрепа на кърменето и все повече млади майки кърмят децата си. За жалост има и такива, които по една или друга причина не успяват да се справят с кърменето и преминават на изкуствено хранене. Ключът към успешното кърмене е постоянство и много упоритост.


 

Няма никакъв спор, кърменето е най-добрият старт за всяко новородено, но не забравяйте, че децата пак ще порастнат и ще се развият нормално и след хранене с адаптирано мляко. Това не бива да ви разстройва и не ви прави лош родител. Съвременните заместители на майчиното мляко са на основата на краве мляко, което е специално обработено и адаптирано, за да бъде лесно усвоимо и полезно за човешките бебета. Обогатява се с желязо, минерали, витамини.

 

Високомолекулните протеини на кравето мляко се разбиват на по-малки, които бебето може да усвоява. След като беше установено, че мазнините в майчиното мляко са изключително важни за развитието на мозъка и зрението на кърмачето, днес се работи върху това да се добавят подобни омега 3 мастни киселини към заместителите на кърмата. Такива вече има на пазара, въпреки че липсва дългогодишен опит и наблюдения в употребата им. Тези мастни киселини са много полезни за детето. Ако те не присъстват в храната му и ако е необходимо може да се дават такива полезни мазнини като добавка.

 

Понякога се появяват обезпокоителни новини за опасни бактерии в адаптираните млека или че поради фабричен дефект е добавено по-малко или повече от дадено вещество. Приемайте спокойно такива новини. Контролът над бебешките храни е много стриктен, особено що се отнася до такива, които са предназначени за кърмачета. Вероятно никога преди не е била приготвяна толкова хубава изкуствена храна, колкото адаптираните млека, които се приготвят днес.

 

По-лесно е бащата или някой друг да ви отмени. За някои това е предимство, което позволява на майката да се отдалечи от детето си. Опитът показва, че майките, които хранят детето си с шише, също са заедно с децата си през по-голямата част от денонощието. Вие самата ще си спестите евентуални проблеми с гърдите – възпаления, разранявания. Но вероятно вече сте го изпитали в началото, когато сте разбрали, че Вашето бебе няма да се храни с кърма.

 

Важно е и при храненето с шише да осигурявате близост и топлина на бебето. Не го оставяйте легнало или подпряно върху възглавници. Гушкайте го както при кърмене. Добре е бебето да усеща кожата ви, топлината на тялото ви и ударите на сърцето ви.

 

Приготвяне на млечната смес. Следвайте внимателно указанията върху кутията, когато приготвяте млечната смес. Ако надвишите дозата от прахообразното вещество, млякото ще стане прекалено тежко за стомахчето на бебето, твърде концентрирано за целия организъм. Ако пък сложите твърде малко прах, сместа ще стане прекалено рядка и ще бъде по-малко хранителна.

 

Винаги използвайте мерителната лъжичка, която е поставена в кутията от мляко. В указанията за приготвяне е написано на колко милилитра вода и какво количество от адаптирано мляко трябва да сложите. Ако имате колебания относно количеството, което бебето трябва да яде се обърнете за повече информация към педиатъра си.

 

Има правило, което гласи, че количеството адаптирано мляко, което бебето трябва да изяжда, се образува от възрастта на бебето в месеци като пред месеца се поставя 1, а след него 0. Така ако бебето е на 4 месеца, то трябва да яде по 140 мл млечна смес на хранене през около 3ч, ако е на 5 месеца, количеството е 150мл и т.н.