Кърменето трябва да е приоритет на всяка млада майка. То никак не е лесно за това, ако срещате затруднения се обърнете за помощ към лекаря си или към консултант по кърмене.


Въпреки всичките усилия, които някои майки полагат, за да кърмят децата си, понякога те остават безуспешни. В такива случаи се налага бебето да бъде хранено с адаптирано мляко. Не се самообвинявайте, това не ви прави лоша майка. Бебето ще порасне и ще се развива добре, хранено с изкуствено мляко.

 


Как да приготвим млечната смес? Приготвянето на млякото за бебето не е никак сложно, но когато не сте го правили може да ви изглежда плашещо. Важно е да спазвате указанията върху опаковката, където е посочено какво количество от млечната смес се разтварят в определено количество вода. Водата, която използвате, за да приготвите млечната смес би трябвало да е преварена. Шишетата и бибероните трябва да се стерилизират всеки ден след като са били старателно измити.

 

По новите препоръки всяко шише адаптирано мляко трябва да се приготвя непосредствено преди храненето на детето. Водата, с която се приготвя млякото трябва да е с телесна температура. Това можете да проверите като накапете малко вода от вътрешната страна на предмишницата. Ако не усещате капчиците вода, това означава, че температурата е подходяща. Не приготвяйте млякото с гореща вода, по този начин можете да понижите качеството му. Ако остане храна, тя трябва да се изхвърли.

 

Не е редно да давате мляко на бебето, което е приготвено преди 2 часа. Причината за това се установи с времето – в прахообразната смес се съдържат бактерии, които започват да се размножават в хладката вода, оставена да стои часове наред. Сухият прах се съхранява лесно, а преварена вода можете с лекота да си набавите, дори и когато сте извън дома. Налейте първо водата в шише. Ако сте навън, можете да вземете със себе си и стерилизирано шише, пълно с прясно преварена вода. То може да се съхранява няколко часа при нормална температура. Добавете внимателно нужното количество прах в шишето. Затворете и разклатете добре, преди да поставите биберона.

 

За малките бебета температурата на млякото трябва да се следи прецизно. Проверявате я като накапете малко от смества върху вътрешната страна на ръката или дланта. Ако е необходимо можете да затоплите млякото на водна баня. Бъдете внимателни при използването на микровълнови печки, тъй като те затоплят неравномерно. На места млякото може да е останало студено, а на други да е горещо. При всички случаи смесете и разклатете добре в началото и проверете внимателно дали млякото не е горещо.

 

Наведете шишето и вижте колко бързо изтича течността – най-добре е 3-4 капки в секунда. За бебето е изтощително да суче от прекалено малка дупка, а твърде големият отвор кара млякото да тече твърде бързо и то не може да удовлетвори нуждата си за сукане. Има различни видове биберони, спрямо възрастта на бебето. При по-големите бебета се използват биберони с няколко отвора. За бебета, които са на смесено хранене се препоръчва да се използва биберона за най-малки, за да не откаже гърдата.

 

Пръстенът на биберона не бива да е прекалено стегнат. В шишето трябва да влиза въздух, докато бебето суче и да не се получава вакуум. В противен случай биберонът може да се сплеска и на бебето ще се наложи да всмуква все по-силно и по-силно, за да получи мляко.

 

Хранене с шише. Стимулирайте рефлексите на детето, като погладите леко с пръсти устните му и бузката, която е до вас, преди да му дадете шишето. Тогава ще видите, че бебето започва да движи устните си, да отваря уста, да търси и да се обръща към вас, в отговор на стимула. Така детето се подготвя за сученето и се активира процесът на усвояване на храната. Ако искате можете да капнете няколко капки мляко върху устните на бебето.