Ако се приберете в къщи с бебе, което не е започнало да наддава след раждането, не бива да изчаквате дълго време, преди да го претеглите. Някои новородени преодоляват безпокойството като наддават по много малко преди кърменето да започне „на пълни обороти“. Повечето мъничета се справят много добре с това, но трябва да се следят внимателно и отблизо.

 

Постепенно бебето все пак трябва да започне да наддава, въпреки че няма нужда постоянно да се следи графиката на растежа. Ако теглото не се увеличава задоволително, трябва задължително да се намери причината. Дали тя е в неовладяната техника на кърмене, или в това, че бебето е с жълтеница, отпаднало, болно? При всички случаи ще са необходими няколко „дни за наддаване“ с много храна, течности и почивка за майката като в допълнения е редно да се увеличи броят на кърменията.


 

Всички останали ангажименти на майката трябва да останат на заден план. Сумарно за денонощие бебето трябва да суче поне 2 часа. Това е абсолютният минимум. Като в тези два часа се има предвид активно сучене, а не спане на гърдата. Няма значение дали кърменията са кратки и на често или са по-дълги и на по-големи интервали. Често майките споделят, че се чувстват като скачени съдове с бебето през първите седмици. Това е правилният подход – кърмене и само кърмене.

 

Много майки се чувстват отчаяни, което ги кара да посегнат към шишето с адаптирано мляко. Помнете, това е преходен период, който ще отмине, но само вие можете да си помогнете. Понякога има и други проблеми. Сутрин гърдите са препълнени, а вечер няма много кърма. В такъв случай можете да изцеждате кърма и да съхранявате за няколко часа в хладилник. Често срещан проблем е спането през цялата нощ. Това е мечта за всички майки, но често липсата на нощни кърмения води до силно намаляване на кърмата.

 

Хормоните на кърменето достигат върховите си нива, когато бебето суче именно през нощта. Това увеличава производството на мляко през остатъка от денонощието. Разбира се, не е необходимо да кърмите нощем, ако бебето не се събужда през цялата нощ и ако все пак наддава добре. Това не важи за случаите, когато сте предразположена към запушване на млечните канали или към възпаление на гърдите. Също така не можете да разчитате на това, че след като сте на изключително кърмене през първата половин година, то ще ви предпази от забременяване.

 

Когато майката получи точните съвети и последват конкретни мерки, повечето жени успяват да отделят достатъчно кърма за бебето си. Разбира се, има и изключения. Някои жени отделят малко мляко, защото са прекалено слаби, имат нарушения в обмяната на веществата или хормонални проблеми. Освен това има малък брой жени, може би около 1-2% от населението на Земята, които не могат да произвеждат достатъчно кърма, за да осигурят нуждите на бебето. Причините за това все още са неизвестни.

 

Много рядко, поради хормонални проблеми през юношеството млечните жлези остават недостатъчно развити. Предполага се, че жлезистата тъкан е твърде малко, в случай, че гърдите не се променят изобщо през бременността и в дните на раждането.

 

Някои жени не произвеждат достатъчно мляко поради операция на бюста, например за намаляване размера на гърдите. На практика всяка жена може да отделя кърма. Колкото и малко количество да е тя, не се отказвайте да слагате бебето на гърда, ако то суче.

 

Когато се наложи дохранване, много специалисти съветват да не се дава през шише, а през сонда (малка тръбичка), която се залепя за гърдата или със специална чаша или лъжичка. Някои бебета много бързо привикват с биберона и отказват да сучат, което ще доведе до преждевременно отбиване. Не са редки и случаите, в които бебето еднакво добре се оправя както с гърдата, така и с шишето. Факт е, че смесеното хранене е трудоемко за майката. В такива случаи вие трябва да следи какво количество кърма детето суче от вас, за да знаете колко добавка да му дадете. Това става най-точно с претегляне на бебето на везна преди и след кърмене. Но понякога това е най-доброто решение. Жените, които издържат на натоварването да кърмят и да дохранват, дават неимоверно много на детето си!