Живеем в модерни времена, в които повечето родители са много добре информирани относно отглеждането на своите деца. И за щастие все по-малко са родителите, които следват остарели препоръки както относто захранване, обличане, така и за личната хигиена на детето.

 

Преди години миенето на бебешките зъбки не е било особено приоритетно занимание. Считало се е за ненужно да се мият два зъба, особено пък когато бебето не позволява те да бъдат почистени.


 

Днес се знае, че миенето на млечните зъбки е изключително важно и задължително още с поникването на първото зъбче. Когато цялата коронка на зъбчето вече е прораснала през венеца, зъбчето вече трябва да се мие два пъти дневно. Повечето бебета не приемат миенето на зъбите особено добре, дърпат се, плачат и затварят устичка. Тук родителите трябва да проявят твърдост и да покажат на детето, че това е важна част от ежедневната хигиена както е къпането и миенето на ръчичките.

 

Първата четка за зъбки трябва да е съобразена с възрастта на бебето и да бъде с меки косъмчета. В аптеките могат да се намерят и гумени напръстници и четки с гумен накрайник, които също са подходящи. Няма установено правило коя е най-подходящата четка. Изберете тази, която е най-удобна за вас и бебето харесва и приема. Някои зъболекари дори препоръчват в началото зъбчетата да се почистват с малко количество паста за зъби върху марличка. Това обаче е труден метод именно, защото децата обикновено се дърпат и затварят устичката, когато усетят, че е време за миене на зъби.

 

За да заинтригувате малчо, можете да вземете една четка и за него и да му я давате в ръчичките, докато вие почиствате зъбките. Почистването на първите зъбчета става сравнително бързо в рамките на около минутка, ако бебето позволява. Опитайте се да не натискате много и да не бъркате твърде навътре в устата на детето, защото при тях е много лесно да възбудите рефлекса за повръщане и да ги откажете от миенето на зъбите. С увеличаването броя на зъбчетата тяхното почистване става все по-важно. За да бъде миенето ефективно, е добре да четкате зъбчетата поне 2 минути. Това понякога може да се окаже невъзможно при едногодишно дете.

 

След година и половина можете да започнете да миете зъбките с електрическа четка за зъби. Тя почиства доста по-ефективно и повечето деца харесват тези четки и са по-склонни да мият зъбките си така.

 

Референции: 
https://www.aap.org/

https://dentalassociateskids.com/

https://pediatria-bg.eu/bulgarian-pediatrician-association/