Всяко дете се развива индивидуално от раждането си. В този смисъл сроковете за развитие на конкретно умение при детето, давани в наръчниците, следва да се приемат само като приблизителен ориентир. Не бива да забравяме и че при някои бебета едни способности се развиват преди други. Относно това дали развитието на дадено умение при детето се забавя, от компетенциите на специалистите е да се произнесат на базата на преглед. Разбираемо е, например, преждевременно родените деца да се развиват малко по-бавно от доносените си връстници и в този случай сравнения между тях са неуместни.

За нормално се приема бебето да започне да се обръща от гръб по корем между 4- и 7-ия месец. Най-често това се случва през петия месец след раждането, но не изключвайте и вероятността да бъдете изненадани и по-рано. Затова бъдете нащрек от по-рано и не оставяйте детето на необезопасени повърхности.

Според специалистите един от факторите кога ще се прояви дадено умение зависи и от индивидуалния темперамент на детето. Например, по-жизнените, активни, подвижни бебета нормално се обръщат по-рано от по-поспаливите, спокойни и гальовни свои връстници.

Фактор за изявата на всяка моторна способност е и ръстът на бебето и неговото тегло.

Обръщането на бебето не само, че е една от първите стъпки към опознаване на свободата на движението и похода към овладяването на света, то е етап, който дава основа за развитието на следващите му умения – изправяне до седнало положение, сядане, пълзене и по-късно ходене.

Обръщането помага за развитието на мускулатурата и развива умение за усещане и балансиране (контрол) на масата на цялото тяло. То е показател, че мускулатурата му укрепва и координацията му става по-добра.

Как се случва обръщането при бебето? Отначало то започва с извъртане на главата – най-често по проследяване на движещ се предмет или цел, която е събудила любопитството му, с последващо местене, изхвърляне и изтласкване на ръце, после и на крака. Бебетата изпълняват първия си опит в обръщането, подобно на костенурките.

NEWS_MORE_BOX


За да развие това умение, детето трябва да е набрало достатъчно сила. Тоест необходимо е преди това да е практикувало достатъчно време свободно ритане и да е развило известна сила на мускулатурата. За да се осъществи обръщане от гръб по корем, от значение е и състоянието на коремните мускули. За укрепването на долните коремни мускули помага именно движението на краката във въздуха, които то извършва спонтанно.

Специалистите обръщат внимание, че сложността и времето на осъществяване на различните видове обръщания е различно. Обръщането от гръб по корем е много по-лесно за бебето и се случва по-рано, преди това от корем по гръб.

Това, кога бебето започва да проявява дадено умение, зависи много и от времето и грижите, които отделя и полага родителят. Ако родителите са склонни да отделят повече време за игра с мъничето, то много вероятно е да стимулират неговото развитие. Най-добрият начин за стимулиране на обръщането е при гушкането и комуникирането с бебето, като то и родителят са легнали на една повърхност. Просто няма начин при говора на родителя, смеха или пеенето му да не се предизвика силен интерес у бебето и неговото спонтанно извъртане настрани, а от тук степента към пълно обръщане вече е непосредствено заложена. Естествено, това може да бъде постигнато и с играчка или когато родителят директно помогне с физически действия.

Вместо обаче да се опасявате излишно, да насилвате развитието му и прибягвате до крайни варианти да предизвиквате обръщането му, много по-важно е да му осигурите обезопасен кът за игра и да създавате сигурност и защита срещу падане и удряне на местата, които го оставяте, всеки път.

Лошият опит и страхът винаги могат да върнат нечие развитие назад във времето. Така че бъдете положително настроени и по-скоро се забавлявайте заедно. Бебето никога не е достатъчно малко, още повече скучно за това!