Температурата на въздуха в помещенията, където отглеждате бебето има много важно значение за неговия комфорт. Както през лятото, така и през зимата поддържането на подходяща и постоянна температура може да се окаже предизвикателство.


Счита се, че градусите в помещението трябва да са между 20 и 22. Ако нямате термометър, се приема, че температурата на въздуха, която е комфортна за Вас е комфортна и за детето.

 
Нито прекалено топлото помещение, нито прекалено студеното е подходящо за детето – студеното може да доведе до неспокойствие и по-чести пробуждания. Освен това по-голямата част от енергията на детето се изразходва за поддържане на терморегулацията му вместо за метаболитни нужди. Топлото от своя страна увеличава риска от синдром на внезапната детска смърт. Как да разберете дали на бебето му е топло или студено?

То е малко и не може да каже дали температурата в стаята е комфортна за него. Може да разберете дали е дака, докосвайки вратлето му – ако е изпотено, значи му е прекалено топлко, а ако е студено – обратно. Освен това, ако температурата в стаята е прекалено висока бузите на детето могат да се зачервят, а кожата да стане по-влажна, изпотена. Дишането може да се учести.

 

Ако на бебето му е студено, то може да изглежда по-отпуснато, да реагира по-вяло, а ръцете и краката му са студени.


Кое е подходящото отопление през зимата за бебето?

При новородените терморегулацията е несъвършенна, като това важи с особена сила за недоносените новородени. Това означава, че бебето лесно може да се претопли или преохлади


Най-подходящи за тази възраст са отоплителните уреди с терморестат. Те поддържат постоянна температура, като не позволяват прекалено големи вариации. Такива са например маслените радиатори. Те са много подходящи за отопление на стаята на новороденото. Недостатъкът им е, че загряват по-бавно и не могат да затоплят стаята бързо, поради което трябва да се оставят включени дори, когато бебето е в друга стая или навън. 


Друг недостатък е, че могат да изсушат въздуха в помещението. Това дразни кожата и дихателните пътища. Желателно е поддържане на влажност в рамките на 40-60%. В тези случаи могат да се използват овлажнители за въздуха или да се постави купа с вода върху радиатора. 


При по-големите деца, които пълзят или ходят трябва да се подхожда с повишено внимание. Те се привличат от всички ярки предмети, поради което електрическите печки с реотани могат да са много опасни. Ако детето съзнателно или несъзнателнбо се допре до тях, могат лесно да настъпят тежки изгаряния на нежната му кожа.

 

От друга страна, съществува и по-голям риск от пожари, тъй като детето може да хвърли играчка или дреха върху печката. За тази възраст отново се препоръчва използването на радиатори или на отоплителни уреди, които се прикрепват към стената


При децата в градинска и предучилищна възраст вентилаторните печки и тези с реотани могат да се превърнат в „изкушение”. Децата са любопитни, изследват физическите закони и могат да измислят опасни игри с отоплителните уреди (покриване, доближаване до тях на леки предмети, листи хартия и други), неосъзнавайки последиците.


Ако използвате за отопление климатик, важно е филтрите му редовно да се почистват, тък като те създават добра среда за развитие на някои определени патогенни микроорганизми.

 

Отоплителните уреди, които са на принципа на издухване на топъл въздух (например вентилаторните печки) не трябва да се насочват директно към детето, а към частта от помещението, в която няма хора. Освен това те трябва да са разположени на безопасно място извън обсега на детето и да са на гладка повърхност, за да не се обърнат.