Според проучване, направен от американски учени от университета в Мисури, полът на бъдещото бебе до голяма степен се определя от хранителните навици на майката през първите месеци на бременността.
 


Резултатите от проведеното изследване показват, че бъдещите майки, консумиращи нискокалорична храна, е по-вероятно да родят момиченце, а тези, които хапват висококалорични ястия – момченце.
 


Авторите на изследването са провели опитни проучвания с лабораторни мишки и са установили, че редуцирането на храната или консумирането на такава с ниска калоричност, в периода около зачеването и в ранната бременност водят до раждането на бебета от женски пол.
 Учените обясняват това със селективното отмиране на мъжките зародиши, които са по-уязвими, още в първите дни след оплождането на яйцеклетката.

 

Американските изследователи са анализирали гените в плацентата на бременни мишки, хранени с висококалорична и богата на въглехидрати храна, и на такива, които са били подложени на диета.

 

Получените резултати били сравнени с тези от контролна група мишки, подложени на нормална соева диета. Било установено, че начина на хранене на майката значително влияе върху гените на зародиша.
 


Повторни изследвания били направени на 12 ден, който при мишките е средата на периода на бременност и били установени промени в над 2 000 гена, включително на тези, които влияят на функцията на бъбреците.
 


Авторите на изследването поясняват, че са необходими допълнителни изследвания, които да  обяснят точният механизъм, по който начинът на хранене влияе на пола на бебето.