До първата годинка на детето, то, би трябвало, да е захранено всички основни храни. Изключение правят децата, които имат алергии и при тях някои храни се въвеждат по-късно.

 

Има, обаче, някои храни и напитки, които не се подходящи за децата в толкова ранна възраст.
Не добавяйте захар, маргарин и прекалено силни подправки към храната на детето. Както многократно е споменавано, вкусът на децата е различен от нашия, те се радват на естествените вкусове.


 

Гответе с много зеленчуци и подправяйте умерено, по възможност, с пресни подправки като магданоз, копър, чубрица, джоджен и т.н., които са подходящи за малкото. Около 1 годинка бъдете внимателни със солта. Можете да добавяте сол в храната, но нека да бъде в минимални количества.

 

Що се отнася до захарта, изчакайте с нея. Ще дойде и моментът, когато детето само ще иска да се храни със захарни изделия. На този етап използвайте естествени подсладители като банан, печени круши и ябълки, фурми. Те придават чудесен вкус на храната.

 

Мед – природен продукт с много полезни качества, който обаче не е подходящ за малки деца. Препоръчва се въвеждането му да стане след 1,5, дори 2 години. В меда се съдържат бактерии, които могат да бъдат опасни за здравето на детето. Той е храна, която може да се окаже трудно усвоима за незрялата храносмилателна система на детето.

 

Ядки. Цели ядки не се препоръчват при деца до 1,5 години поради опасност от задавяне. Ядките също са силен алерген, за това също не трябва да се бърза с въвеждането им. Изчакайте до навършване поне на 1,5 – 2 години преди да започнете активно да предлагате ядки на детето си.

 

Кисело и прясно мляко като заместители на кърмата или адаптираното мляко категорично не се препоръчват. Въвеждането на кисело мляко може да стане около 9-и месец, но като час от храненето с твърда храна, а не като алтернатива на млечните хранения. Прясното мляко съдържа белтъци, които са трудно разградими и за това неговото въвеждане трябва да бъде по-късно – около годинката и то като част от печива или други храни. Чисто прясно мляко можем да предложим след 18-месечна възраст.

 

Плодови сокове. Преди години се препоръчваше захранването да започне с плодови сокове. Днес това се отрича категорично. Дори се препоръчва сокове да не се предлагат, а вместо тях да се предлагат цели плодове. Дори прясно изцеден, сокът не носи големи ползи. Той съдържа захари, които могат да са причина за развитие на кариеси.