Адаптираното мляко е създадено със състав, който максимално да се доближава до този на майчиното мляко. Все пак това е трудно постижимо, тъй като кърмата съдържа редица биологично активни вещества, като антитела, които в адаптираното мляко не са налични.

 

Освен това то има някои други особености, които го различават от майчиното мляко. Хуманизираното мляко се храносмила и усвоява малко по-трудно в сравнение с кърмата. Затова бебето може да се храни малко по-рядко – 3-4 часа. Кърмата се усвоява по-бързо и бебето огладнява на 2,5-3 часа.


 

Адаптираното мляко е по-висококалорийно, поради което бебето може да наддава повече. Наднорменото тегло в тази възраст може да окаже неблагоприятни последствия в бъдеще. Повишава се рискът от затлъстяване, развитие на артериална хипертония, захарен диабет и други.

 

Колко често трябва да се храни бебето?

При храненето с изкуствено мляко в началото, така както при кърмените бебета, трудно може да се изгради добър режим. Обикновено на този етап детето се храни „на поискване”. Предлагайте на бебето бутилката на всеки 3 часа или когато покаже признаци на огладняване. Така то постепенно ще си изгради режим на хранене, в началото по 7 пъти дневно. Впоследствие нощното хранене постепенно отпада и тогава бебето се храни шесткратно.

 

Необходимо ли е да се стерилизират шишетата?

 

Препоръчва се до навършване на 3 месечна възраст на детето всичко, което се „докосва” до устата му да бъде стерилно. Това включва шишетата, бибероните, залъгалките. Най-достъпнитя начин за стерилизиране е посредством изваряване за няколко минути – 5-10 в тенджера с вода. В момента на пазара съществува разнообразие от приспособления за стерилизация. Принципът на действие на повечето е сходен – посредством водна пара.

 

При пластмасовите бутилки трябва да се подхожда с повишено внимание. Някои от тях при загравянето си отделят вредни вещества. Поради тази причина е необходимо да се осведомите от какъв материал са направени и дали той е подходящ и устойчив при нагряване. При използване на стъклени бутилки този проблем е избегнат, затова ако имате някакви съмнения относно безопасността, изберете такава бутилка.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как стои въпросът с водата, с която се приготвя адаптираното мляко?

Когато детето се храни с майчино мляко, то го получава директно стерилно и затоплено до подходящата температура. При адаптираното мляко всичко това трябва да се направи от родителите. За да се запази стерилността и да се избегне рискът от странична контаминация с инфекциозни причинители е необходимо водата, с която ще се разтвори адаптираното мляко, да е предварително преварена. Достатъчно е да я загреете до кипване в електрическа кана. След това се оставя да се охлади на стайна температура до около 37оС.

 

Може ли да се затопля млякото?

Не се препоръчва претоплянето на вече изстинало адаптирано мляко. Когато се приготви адаптираното мляко, то трябва да се изяде до 30 инути – 1 час. След това става негодно за консумация. Съществуват специални уреди за затопляне на бутилки до подходящата температура – 37оС. Тяхната употреба обаче е главно при затопляне на замразена или охладена кърма. В никакъв случай не се препоръчва затопляне на млякото в микровълнова фурна. Тя нагрява продуктите неравномерно и могат да се получат участъци, които са по-затоплени от други. Така се създава риск от изгаряне на нежната лигавица на детето.

 

Ако все пак се налага по някаква причина да затоплите мляко, може да го загреете на водна баня или под топла течаща вода. Винаги пробвайте температурата, като накапете няколко капки на вътрешната страна на предмишницата си. Така ще избегнете риска от даване на мляко с неподходяща температура.