Естественото хранене е доказано най-доброто за бебето. Кърмата осигурява необходимите хранителни вещества и микроелементи за растящия организъм. Кърменето обаче прави и много повече – изгражда силна емоционална връзка между майката и бебето посредством контакта кожа-до-кожа, защитава от инфекции, подобрява имунната защита, намалява коликите, в дългосрочен аспект предпазва от някои хронични заболявания – затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и други.

 

В някои случаи обаче бебето не може да получава кърма или е необходимо да се дохранва. Тогава се пристъпва към хранене или дохранване с адаптирано мляко, посредством бутилка с биберон. Техниката при изкуственото хранене е важна, за да се избегнат проблеми и усложнения.


 

Какво трябва да се прави?

 

 • Винаги преди хранене и преди манипулиране с шишетата, бибероните и изкуственото мляко, измивайте ръцете си с вода и сапун.
 • Всички шишета и биберони трябва старателно да се измиват с вода и сапун веднага след употреба. Препоръчва се и да се стерилизират. Това може да става или чрез изваряването им или със специални стерилизатори, които се предлагат на пазара – за микровълнова печка или работещи с водна пара. Така се предотвратява евентуална бактериална инвазия, тъй като остатъците от мляко по шишетата създават благоприятна среда за развитие на микроорганизми.
 • Преварете вода и я оставете да се охлади до около 40-50о С. Повечето производители препоръчват адаптираното мляко да се разтваря с топла, но не гореща вода. Предварително е добре да прочетете инструкциите на конкретното адаптирано мляко.
 • Изчакайте докато млякото се охлади до телесна температура – около 37о С. Тъй като майчиното мляко има такава температура, бебето трябва да получава адаптираното мляко именно толкова топло. Причината е, че храносмилателната му система е устроена да усвоява и обработва по този начин най-добре млякото.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 • Проверете температурата. Това може да стане чрез накапване на няколко капки от вътрешната страна на ръката Ви. Така намалявате риска от даване на мляко с неподходяща температура.
 • Вземете бебето в скута си, така че то да се допира до тялото Ви. Тази поза наподобява кърменето и е най-предпочитана за бебето по време на хранене. Така то усеща контакта Ви, чувства се комфортно и защитено.
 • Горната част на тялото трябва да е леко повдигната, за да се избегне рефлукс – връщане на стомашно съдържимо към хранопровода и устната кухина.
 • Наклонете бутилката, така че млякото да изпълва изцяло биберона, без да има въздух в него. В противен случай бебето ще поеме с храната и въздух, което може да доведе до засилване на рефлукса и повръщане.
 • Редувайте страните при всяко хранене – веднъж обръщайте бебето наляво, веднъж надясно. Така отново се имитира кърменето, от една страна. От друга страна – по време на хранене бебето гледа – лицето на майка си, дрехите й, близките предмети. Така тренирате двете очи да вземат еднакво участие в този процес.
 • Ако бебето е на смесено хранене – кърмите и дохранвате с адаптирано мляко, тогава задължително започвайте с кърменето. Така се стимулира лактацията, тъй като бебето в началото е достатъчно гладно, за да суче по-силно. След това му дайте добавката от шишето, в зависимост от инструкциите на педиатъра. Ако не сте сигурни колко кърма изяжда при едно хранене, може да направите няколко пъти пробно кърмене.
 • След хранене вдигнете детето вертикално, за да се оригне. По време на хранене, независимо от техниката, бебето поглъща определено количество въздух. Така последният напуска храносмилателната система и не води до проблеми – прераздуване на стомаха, хълцане, засилване на рефлукса, повръщане, неспокойствие, засилване на коликите и други.