Хълцането е често явление при новородените. Нерядко то е повод за притеснение отстрана на родителите. А по темата има много информация, голяма част от която - грешна.

 

Според нови проучвания хълцането е признак за добре развиващ се мозък. Той подава сигнал на тялото за хълцане, благодарение на което се регулира дишането и дейността на центъра на дишането в главния мозък.


 

Водещи специалисти от Лондонски университет дават обяснения на резултатите от проучването. До момента все още не е изяснена точната причина за хълцането. Установено е, че хълцането при бебетата може да започне още в 9-та гестационна седмица. Това е една от първите активности на бебето, която се регистрира вътреутробно.

 

В това проучване изследователите използват мозъчен скенер, с който наблюдават активността на мозъка по време на хълцане.

 

Установено е, че колкото по-рано са родени (време преди термин) бебетата, толкова по-често хълцат. Всъщност, повечето новородени бебета прекарват около 1% от времето през деня или около 15 мин в хълцане.

 

В това проучване вземат участие 13 новородени бебета. Те са родени между 30 и 42 гестационна седмица. За целта на проучването изследователите използват електроенцефалограма (ЕЕГ), а също и сензори върху гърдите, които измерват хълцането.

 

Учените установяват корова активност в мозъка при всяко хълцане. Наблюдават се два вида мозъчни вълни по време на самото хълцане, последвани от трети вид веднага след хълцането. Третият вид вълни са свързани със звука, който се издава по време на хълцането. Това показва, че то е резултат не само от съкращение на диафрагмата, но и на активна мозъчна дейност.

 

Хълцането помага на бебешкия мозък да се развива правилно, нещо повече, то подпомага дихателната дейност и управлението на дишането от дихателния център в мозъка. Мозъкът се „научава“ как да контролира и мониторира дихателните мускули, така дишането става контролируем процес чрез свиване и разпускане на диафрагмата и междуребрените мускули, което е изключително важно за новородените.

 

Важно е всички млади родители да знаят, че хълцането не е опасно за бебето и в никакъв случай не бива да се прилагат методи като уплаха, задържане на въздух, дърпане на езика и т.н., за да спре. Те могат да бъдат много опасни