Доброто здраве на бебето в първите минути на раждането може да е признак за развитие на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност по-късно, обявява ново изследване.

Откритията предполагат, че т. нар. тест на Апгар, който се прави на всички новородени в първите пет минути от живота им, може до известна степен да определи дали при детето има риск от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – състояние, което се характеризира с проблеми при концентрацията и импулсивно поведение.

Тестът на Апгар на новородените се основава на няколко физически показатели за определяне на здравословното състояние на бебето, като дишане, пулс, мускулен тонус. При резултат 7 или повече, състоянието на детето се приема за добро. При резултат 9 или 10 то е във „възможно най-доброто състояние“.

Изследването, проведено сред повече от 980 000 деца в Дания, установява, че рискът от развитие на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност се покачва тогава, когато резултатът от теста на Апгар е по-нисък.

В сравнение с децата, чийто резултати са 9 или 10, тези с 5 и 6 имат 63% по-голям риск да развият такова състояние. Най-голям е рискът при бебета с резултат от 1 до 4 – 75%.

Все още не е напълно ясно какво точно означават новите открития. Ниските резултати от теста могат да се дължат на стрес по време на бременността или раждането – като намаляване снабдяването с кислород, което може да допринесе за по-нататъшното развитие на състоянието, предполагат експертите.

Резултатите са базирани на данни от националните регистри в Дания, включващи 980 902 деца, родени между 1998 и 2001 г. От тях 8234 са диагностицирани със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, като повечето са момчета.