Грижата за новороденото включва спазването на хигиенни правила. Всички вещи, дрешки, съдове, играчки трябва да се поддържат чисти, да се прибират в специално отделени чисти шкафове. Много важно е и поддържането на личната хигиена на възрастните, които са в контакт с бебето. преди да влезете при бебето и да го държите, старателно си измийте ръцете със сапун, дрехите също трябва да са чисти. В стаята на бебето задължително мийте пода всеки ден.

 

Тоалетът на новороденото се прави два пъти на ден – сутрин и вечер и разбира се след всяка смяна на пелената. За препоръчване е след смяна на пелената да измиете бебето, а не да използвате мокри кърпи.


 

Основният тоалет на бебето се прави вечер след къпане. Внимателно огледайте тялото. Попийте водата и проверете кожните гънки за зачервявания, ушните миди и слуховия канал за събрана мръсотия, нослето, състоянието на пъпчето. Ако в ушите има събрани нечистотии ги почистете с клечки за уши. Сложете няколко капки физиологичен разтвор в ноздрите и съвсем внимателно ги почистете с клечка за уши.

 

Когато къпете бебето винаги започвайте с лицето и завършвайте със седалището. Изтрийте очите и лицето на мъничето с ръка или използвайте нежна памучна кърпа или тампони, които са специално за лицето.

 

Ако пъпчето все още не е паднало, го подсушете добре и след това го промийте с чист тампон, напоен със спирт. Спиртът ще премахне влагата от мястото. Нанесете и антисептична пудра, ако лекарят ви е препоръчал. Пъпчето пада между 3 и 10-11 ден след раждането.

 

Следва да намажете бебето с крем за тяло или олио. Не прекалявайте с количеството на крема. Изберете крем, който да е подходящ за кожата на вашето бебе. В аптеките има богато разнообразие от специализирани марки.

 

Въпреки че има много спорове по темата, у нас е прието новородените да се къпят всеки ден. Така се поддържа висока хигиена и тоалет на бебето. добре е къпането да се прави от двама възрастни, за да предпазите бебето от изпускане или гълтане на вода.