Когато през 1978 г. кенгуру-грижата възниква в Богота, Колумбия, първоначално тя не е супер нова модерна практика, нито „иновация” в неонатологията, а ход на отчаянието. Поради липсата на достатъюно кувьози и медицинска апаратура, лекарите са направили това, което хилядолетия наред преди това майките са правили са недоносените си бебета – инстинктивно, като единствена надежда за оцеляване, са ги поставяли върху голата кожа между гърдите си, завързвали са ги там и така все пак някои от тях са успявали да укрепнат достатъчно, за да „прескочат трапа” на преждевременното си раждане и свързаните с него многобройни рискове. 
 
Изумени от успехите в Богота, учените започнали серия от проучвания върху кенгуру-грижата и в продължение на 40 години установили и продължават да установяват изумителни неща: например, че тялото на майката е „естествен инкубатор” за бебето, и то много по-съвършен от най-съвършената техника, с която разполагаме в момента. То не сами го топли, но и когато е необходимо, го охлажда, т.е. напасва се на температурните нужди на бебето в реално време. На инфрачервени снимки, отчитащи телесната температура, се вижда, че температурата на гърдите на некърмещи жени е около 32 ᵒС, докато при кърмещи е 36 С. Проучванията показват, че майчините гърди затоплят бебето до 37,4 С, след което при нужда го охлаждат или затоплят отново. Поддържането на температурна стабилност е една от основните нужди на недоносените, защото те не могат сами да извършват терморегулация и бързо изпадат в хипотермия (понижена телесна температура), което води до понижена перфузия на тъканите и потенциални органни увреждания, както и до повишени кислородни нужди, нарушение на киселинно-алкалното състояние, хипогликемия и др. Контактът кожа-до-кожа с бащата също затопля бебето, но няма терморегулиращи свойства.
 
Проучванията на кенгуру-грижата установяват редица други ползи. Една от основните тревоги на медицинския персонал – че контактът кожа-до-кожа ще компрометира основните жизнани фукции на недоносеното бебе – също се оказват неоснователни. По отношение на показателите за сърдечната и дихателната дейност кенгуру-грижата е равностойна на грижата в кувьоз, и дори показва малко по-голяма стабилност.
 
Кенгуру-грижата предпазва от хипогликемия (понижени стойности на кръвната захар), подпомага съзряването на стомашно-чревния тракт и усвояването на храната, подобрява драстично организацията на съня. По време на кенгуру-грижа децата не показват накъсан и хаотичен сън както в кувьоза, бързо преминават към тих сън, рядко се пробуждат и имат здравословни и продължителни епизоди на тих сън, последвани от кратки приоди на висококачествен активен сън. Продължителността на периодите на тих и активен сън по време на кенгуру-грижата благоприятства развитието на паметта, изграждането на невронни мрежи и съзряването на мозъка, а периодите и продължителността на плач намаляват значително, което е предпоставка за по-добро физиологично развитие и намалява вероятността от кръвоизливи в мозъчните стомахчета (интравентрикуларни кръвоизливи) – един от най-сериозните неврологични рискове за недоносеното бебе. 
 
Практикуването на кенгуру-грижа намалява болката и нивата на циркулиращите стрес-хормони у бебето, което го предпазва от техните негативни ефекти като оксидативен стрес и повишена податливост към инфекции. Подобрява поддържането на лактацията при майката и ускорява преминаването от хранене със сонда или шише към кърмене от гърда. Кърмата съдържа ценни хранителни вещества за развиващото се бебе, има протективен ефект спрямо честотата на инфекциите, некротизиращия ентероколит и развитието на мозъка и е най-добрата храна за недоносеното бебе. Когато то е поставено кожа-до-кожа с майка си, нейното тяло откликва на физиологичните му нужди за храна, топлина и максимален комфорт. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
От своя страна, възможността да се грижи за своето бебе, намалява чувството за вина и честотата на следродилната депресия, често срещани у майките на недоносени, и укрепва увереността в грижата за него на двамата родители. В съвременните практики изграждането на връзка с бащата също се счита за благотворно както за него самия, така и за детето в смисъла на семейно-ориентирания подход за грижа. 
 
На много места по света кенгуру-грижата е възприета като стандартна практика и неизменна част от неонатологичната грижа именно поради доказаните ѝ благотворни ефекти. Тя е достъпна дори за много малките недоносени бебета, някои от които на апаратна вентилация, освен в някои случаи, в които бебето е прекалено болно и нестабилно и не би понесло трансфера от кувьоза до тялото на родителя. 
 
В България кенгуру-грижата преживя своя голям дебют на 15-ти май т.г., когато за пръв отбелязахме Световния ден на кенгуру-грижата с информационна кампания и „отворени врати” в много български болници. Инициативата беше изключително успешна, тъй като персоналът в отделенията видя колко благотворно влияе кенгуру-грижата както на родителите, така и на бебетата, и за много отделения това скоро ще се превърне в рутинна практика, която ние от Фондация „Нашите недоносени деца” ще насърчаваме и подпомагаме според силите си, като организираме обучения, оборудваме семейни стаи и търсим начини да улесним както персонала, така и родителите в името на най-добрата грижа за най-крехките деца. 
 
Текстът е част от съвместния проект на фондация "Нашите недоносени деца" и Puls.bg