Какво прадставлява кенгуру грижата?

 

Кенгуру грижата представлява метод за подпомагане на адаптацията при недоносеното новородено. При него се осъществява пряк контакт кожа-до-кожа между бебето и някой от родителите. За целта новороденото се оставя само по памперс и се поставя във вертикална позиция върху гръдния кош на някой от родителите. Отгоре се покрива със завивка или с дрехите на родителите.


 

Наименованието произлиза именно от начина, по който представителите на вида кенгуру отглеждат своите малки, които се раждат незрели и неспособни да се развиват самостоятелно в околната среда. Кенгуру грижата отдавна се практикува в САЩ и страните от Западна Европа. Напоследък тя набира популярност и у нас. В някои от развитите страни има и доброволци, които изпълняват тази дейност.

 

Как е измислена кенгуру грижата?

 

Тя навлиза в неонатологичната практика през 70-те години на 20-ти век. Използвана е при недоносени новородени в Богота, Колумбия. Учените установили, че смъртността при недоносените достига до 70%, което се дължи на комплексните проблеми в тази възраст, свързани с недоразвитите органи, рискът от инфекции, включително и вътреболнични. Ограниченият достъп на родителите до децата, стресовата обстановка в интензивното неонатологично отделение и липсата на достатъчно внимание усложняват така или иначе комплицирания процес на адаптация на незрелия организъм към новия начин на живот.

 

В няколко научни проучвания било установено, че недоносените, чиито родители извършват кенгуру грижа, се възстановяват, адаптират и наддават на тегло много по-успешно от останалите новородени. В САЩ кенгуру грижата е разпространена сред неонатологичните отделения. При тях родителите се допускат в клиниките по няколко часа на ден за да осъществят бизък и директен контакт кожа-до-кожа с техните новородени. Кенгуру грижата се препоръчва за всички бебета, включително и доносените, които нямат здравословни проблеми.

 

Как работи кенгуру грижата?

 

Ползите от процедурата са доказани в редица проучвания. Те установяват, че прекият контакт кожа-до-кожа стабилизира сърдечната дейност, подобрява белодробната функция, кислородната сатурация, метаболизма, стабилизира телесната температура. По време на процедурата бебето често се успокоява и заспива. Установено е, че гърдите на майката могат да регулират промените в температурата при недоносените бебета. Последните са склонни към температурна лабилност – те лесно се преохлаждат или прегряват, когато температурата на околната среда е неподходяща. Гърдите на майката могат да регулират температурата на новороденото, като при необходимост загряват бебето, ако то е преохладено и обратно.

 

Сънят, който получава бебето по този начин подпомага метаболитните процеси – то възстановява изчерпаните енергийни запаси, пренасочва калориите към анаболни процеси, а не към терморегулация, което подпомага растежа и развитието. Нормализира се дихателната честота, сърдечният ритъм, както и неврологичното развитие на новороденото.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ползите за родителите също са многобройни. По този начин те изграждат емоционална връзка с детето, придобиват чувство за близост с него, както и увереност, че могат да се справят с отглеждането му. Освен това се подобрява лактогенезата.

 

Как се провежда кенгуру грижата?

 

Следва да се спазват точните указания на персонала. В общи линии при процедурата трябва да се спазват следните стъпки:

  • Носете свободна риза или дреха, която се разкопчава отпред;
  • Отстранете бельото или сутиена, който носите;
  • Бебето се оставя само по памперс и шапка и се поставя върху гърдите Ви;
  • Покрийте бебето с ризата или със завивка.

 

Процедурата е с различна продължителност в зависимост от клиничното състояние на детето и условията в Клиниката. Препоръчва се тя да продължава поне 1 час дневно за 3-4 дни в седмицата. По време на кенгуру грижата оставете бебето просто да си почива върху Вас, без да го стимулирате допълнително.

 

Когато контактът кожа-до-кожа се осъществява от бащата, чувството за бебето е различно. Затова се препоръчва и двамата родители да участват в процеса.