Грижата за най-малките традиционно е най-голяма. Всяко пътуване с бебе е свързано с опаковането на "тонове багаж" и винаги се оказва, че сме забравили нещо. Най-неприятно се оказва да забравим някое лекарство или друга тоалетни принадлежности, които използваме ежедневно.

 

Тръгвайки с бебе на път е препоръчително да се снабдим с основни лекарства, които да са ни под ръка, ако се наложи.


 

Ето и няколко съвета как да оборудвате аптечката на бебето.

 

Антипиретик. Парацетамол или ибупрофен са лекарствата, които всяка майка поддържа в дома си. Те се използват при висока температура и като обезболяващо средство. Дозировката на всеки от продуктите е подробно описана на опаковките в зависимост от килограмите и възрастта на детето. При необходимост еднократна доза може да се дава на всеки 4 часа. Не трябва да се дава повече от 4 дози за 24 часа.

 

Другият задължителен антипиретик е Metamizole (течен аналгин). Той се използва в случай на много висока температура – след 38,5 - 38,6° C или когато другите антипиретици не могат да овладеят състоянието.

 

Хомеопатия. Много се спори относно ефективността на хомеопатичните продукти, но при малки деца те са средство на първи избор при леки състояния като хрема и кашлица. За хомеопатичните лекарства е важно да се знае, че се прилагат възможно най-бързо след регистриране на първите симптоми. Точното лекарство дадено в точния момент повлиява състоянието в рамките на 24 часа.

 

При липса на ефект е необходимо да смените терапията. И все пак попитайте в аптеката за хомеопатични лекарства, които се дават при хрема и първи симптоми на настинка.

 

Антидиарийни продукти и рехидратанти. Това са абсолютно задължителни медикаменти през лятото. Основни антидиарийни, които се използват при бебетата са Racecadotril и Saccharomyces boulardii (дрожди) под форма на сашети. Прилагат се 3-4 до 5 сашета дневно до спиране на разстройството. Рехидратантите също са под форма на сашета и служат за възстановяване на водно-електролитния баланс

 

Физиологичен разтвор и/или морска вода на спрей. Тези продукти се прилагат като хигиена на носа. При първи признаци на хрема се прилагат 4-5 пъти дневно. В такъв ранен стадий се препоръчват и инхалации с физиологичен разтвор. На пазара можете да намерите изобилие от марки инхалатори. Инхалаторите разпръскват физиологичния разтвор на много фини частици, които достигат до белите дробове.

 

Витамин C. Детските форми са ампули. Подходящ е да се прилага заедно с хомеопатични продукти при първи симптоми на разболяване.