Раждането на дете е свързано с чудесни емоции и еуфория, но наред с това и доста тревоги и притеснения. Добре би било всяка млада майка да приготви списък с най-необходимите покупки, които ще са необходими след като бебето е вече вкъщи. Можете да ги напазарувате предварително или да оставите подробни указания на таткото, който ще свърши тази работа, докато вие сте още в болницата. Ето и най-необходимите неща, които трябва да имате, когато се приберете заедно с бебето вкъщи.

 

Креватче. Това е една от най-големите покупки от списъка. Добре е да поръчате леглото или кошарката за бебето предварително, тъй като е възможно от магазина да не успят да ви доставят желания модел. За избора на легло е важно то да има комфортен матрак, на който бебето ще се чувства добре, той не трябва е нито много мек, нито много твърд. Добре е да има механизъм за люлеене, тъй като повечето бебета се успокояват при полюшкване (но съвсем не е задължително).


 

Нощна лампа. Ако нямате в дома си такава е добре да си осигурите. Намерете лампа с мека светлина, която не осветява твърде много, но достатъчно, за да виждате бебето. Добре е нощните кърмения да бъдат на нощна, а не на обикновена лампа. По този начин бебето трябва да свикне на режима ден-нощ.

 

Термометър и влагомер за стая. Ако до сега не сте следили температурата в стаята, то с новородено ще ви се наложи. Температурата в стаята, където е бебето трябва да е не повече от 21 – 22 градуса. Хубаво е да имате и влагомер, ако живеете в жилище, където има влага или въздухът е прекалено сух. Идеалната влажност на въздуха е между 40 и 60%.

 

Столче за кола. Повечето колички са от моделите 2 в 1 или 3 в 1 и един от кошовете служи като столче за кола. Това е важна покупка и трябва да се снабдите със столчето за кола веднага след раждането, защото по този начин ще транспортирате бебето до дома. А и в това столче то ще пътува, което налага да е сигурно.

 

Количка. Количката е едно от най-използваните неща. Разходките с количката започват още първите дни след изписването и продължават поне до 2-годишна възраст, когато детето започва да ходи стабилно и няма нужда да бъде возено.