Кърмата е най-добрата храна за бебето. Поради тази причина и препоръките са през първите 6 месеца от живота му то да се храни изцяло с майчино мляко. По възможност кърменето е хубаво да продължи до навършване на една година на детето. По този начин то е защитено от инфекции, а в дългосрочен план намалява вероятността от развитие на диабет, затлъстяване и бронхиална астма.

 

Кърменето е полезно и за майката. Непосредствено след раждането то подпомага свиването на матката и намаляване на кървенето, така майката по-бързо се възстановява. Освен това се намалява рискът от развитие на карцином на яйчниците и млечната жлеза.


 

Поради продължителния период на кърмене и различните нужди на бързо растящия организъм, съставът на кърмата се изменя. Основните й съставки включват:

 

1. Протеини

Майчиното мляко съдържа два вида протеин – суроватъчен протеин и казеин, като суроватъчният е около 60%, а казеинът – около 40%. Това съотношение допринася за по-бързото и лесно усвояване на кърмата. Ако бебето се храни с адаптирано мляко с по-високо съдържание на казеин, то по-трудно ще се храносмила и усвоява.

 

Протеините в кърмата имат и протективно действие по отношение на инфекции.

 

Освен посочените два протеина, кърмата съдържа някои специфични белтъци, които имат редица полезни въздействия:

  • Лактоферин. Той потиска растежа и размножаването на болестотворните бактерии в храносмилателната система на детето, които използват и усвояват част от желязото в организма.
  • Секреторен Имуноглобулин А (sIgA). Това е специфично антитяло, което предпазва младия организъм от болестотворни причинители – вируси и бактерии и особено от тези, с които майката вече се е срещала. Кърмата съдържа и други имуноглобулини, които се усвояват от храносмилателната система на бебето, без да се разграждат. Това се случва посредством специфичен механизъм, който е характерен единствено за кърмаческата възраст. Консумирането на риба от майката увеличава количеството на образуваните антитела и съответно повишава защитните сили на бебето.
  • Лизозим. Това е протеин, който благоприятства развитието на нормалната чревна микрофлора и има противовъзпалителен ефект. По този начин той предпазва от поселване на гастроинтестиналния тракт от болестотворни микроорганизми, като Ешерихия коли и Салмонела.
  • Бифидус фактор. Той подпомага растежа на „полезните” бактерии – Lactobacillus. Те създават кисела среда и по този начин потискат размножаването на болестотворните микроорганизми.

 

2. Мазнини

Кърмата съдържа мастни киселини, които имат много важно значение за растежа и здравословното състояние на бебето. Те са важен източник на енергия, имат отношение към развитието на нервната система и абсорбцията на мастноразтворимите витамини. Запасите на нервната система от дълговерижни мастни киселини се попълват в последния триместър на бременността. Освен това те са важна съставна част и на майчината кърма.

 

NEWS_MORE_BOX

 

3. Въглехидрати

 

Основният въглехидрат в кърмата е лактозата. Тя заема около 40% от калорийния внос, който се осигурява посредством майчиното мляко. Лактозата също предпазва храносмилателния тракт от развитие на болестотворни микроорганизми, които намаляват абсорбцията на калций, фосфор и магнезий.

 

4. Витамини

 

Витаминният състав на кърмата се определя основно от това с какво се храни майката. Ето защо е от изключително важно значение тя да приема здравословна и балансирана храна. В някои случаи специалистите по кърмене могат да препоръчат допълнителен внос на витамини под формата на хранителна добавка, ако се прецени, че майката е застрашена или страда от недостиг на някой витамин.

 

5. Минерални соли и вода

 

Съставът им в кърмата варира в зависимост от потребностите на младия организъм, сезона, както и етапа от развитието.