Раждането е естествен процес, който представлява голямо натоварване за майката – физическо и психическо. Не по-малко стресов процес е и за самото бебе. Досега то е живяло в една идеална среда, в която е било на топло, хранело се е постоянно, изобщо условията са били идеални. Но идва моментът на раждането, при което то трябва да премине през тесните родилни пътища и да е сблъска със света навън.

 

Първото предизвикателство за бебето е преминаването през родилния канал. Това е възможно благодарение на меките кости на черепа. Не случайно костите на черепа не са затворени. Бебето има две фонтанели - на темето и над тила, които позволяват безпроблемното му преминаване през родилния канал, и по-конкретно, през малкия таз.


 

Тялото на майката също претърпява промени. През цялата бременност връзките между тазовите кости се разхлабват заради високите нива на естрогени и костният таз се разширява със сантиметър. Това са два основни фактора, които също улесняват преминаването на бебето през малкия таз.

 

Често задаван въпрос от бъдещите майки е дали бебето чувства болка по време на раждането. Отговорът на този въпрос е: „По-вероятно не." Не се знае с точност какво изпитва бебето по време на раждане. Предполага се, че усещането е по-скоро, свързано с дискомфорт и притискане. Нещо като, когато сте в претъпкан автобус и някой все ви бута, докато автобусът се движи.

 

Как диша бебето по време на раждането? По време на бременността бебето получава кислород от майката посредством кръвообращението чрез плацентата, а белите дробове са изпълнени с течност, която подпомага тяхното развитие и съзряване. По време на раждането контракциите и натискът върху гръдната стена изтласкват течността от дробовете и така те се подготвят за първата глътка въздух. Кръвообръщението в дробовете също се засилва.

 

Как бебето се придвижва през родилния канал? Първоначално контракциите на матката изтласкват бебето. Когато главата му достигне таза идва ред на напъните, които ще помогнат на бебето да излезе. Щом главата премине през родилния канал, раждането скоро приключва.