Кърмата осигурява ценни хранителни вещества за новородените и антителата от майката, която е била ваксинирана срещу специфична болестотворна бактерия или вирус. Те могат да бъдат предадени чрез кърмата на кърмачето.

 

Ново предклинично проучване на изследователите на Weill Cornell Medicine е показало, че един специфичен набор от антитела, който се индуцира естествено от полезните чревни бактерии, може да бъде предаден от майките на кърмачетата чрез кърмата и да помогне на бебетата да имат ефективна защита срещу инфекции, предизвикващи диария.


 

Проучването е показало, че повишаването на тези "естествено произведени" антитела при майките може да повиши имунитета на бебетата срещу бактериални патогени, които причиняват инфекциозни стомашно-чревни заболявания.

 

В проучването, публикувано в Science Immunology, екипът се е фокусирал върху клас антитела, наречени IgG, които помагат да се елиминират от тялото бактерии и вируси, причиняващи инфекции.

 

Малко се знае за това как IgG антителата, които са естествено индуцирани от чревните бактерии, влияят върху имунитета на чревния тракт при бебето.

 

Изследователите са използвали лабораторен модел, за да определят как тези IgG антитела се предават от кръвта на майката в кърмата и как те предпазват от инфекция с Citrobacter rodentium, който е еквивалентен на болестотворната E. coli при хората, която причинява потенциално опасни чревни инфекции.

 

Установено е, че тези IgG антитела имат защитни функции срещу чревни инфекции при бебетата и тази защита всъщност може да бъде подобрена.

 

Точно както антителата срещу вируса SARS-CoV-2 се откриват в кърмата на жени, които са били ваксинирани с тРНК ваксини срещу COVID-19, изследователите се стремят да осигурят допълнителна защита срещу чревни инфекции при кърмачета чрез индуциране на IgG антитела, които могат да бъдат предадени по този начин.

 

Те са разработили ваксина, използвайки компонент, открит в чревните бактерии, след което са имунизирали лабораторни модели, преди зачатието.

 

Това е концепция, при която ваксинацията повишава нивата на IgG антителата на майките и предава този имунитет на кърмачето.

 

Тази стратегия може да бъде особено полезна при недоносените бебета, тъй като те са по-склонни към инфекции.

 

Такива инфекции представляват значителна опасност за малките деца като цяло.

 

Когато се предават на кърмачето чрез кърмата, IgG антителата предотвратяват прикрепването на болестотворни бактерии по лигавицата на чревния тракт на бебетата, което е ранна стъпка в инфекцията.

 

Извършени са наблюдания за това как IgG взаимодейства с друг набор от бактерии - полезните бактерии, които живеят в червата - за да се улесни здравословното развитие на чревните бактерии при кърмачета.

 

Учените са установили, че тези бактерии допринасят за развитието и функционирането на имунната система.

 

Полезните бактерии в чревния тракт подобряват функцията на имунната система да разпознава болестотворние агенти.

 

Това проучване е разкрило и дългосрочните ползи от тези защитни IgG антитела.

 

При лабораторните модели, които никога не са получавали IgG от кърмата, са се развивали анормални бактерийни популации в чревния тракт, което е довело до промени в имунната система.

 

По-конкретно, изследователите са открили увеличение на имунните клетки на червата, които произвеждат IL-17 - провъзпалителен цитокин, който е свързан с възпалителните заболявания.

 

Като възрастни, лабораторните модели, които имат дефицит на такива IgG антитела, са по-податливи на необичайно възпаление, свързано с възпалително разстройство на червата.

 

Проучването показва ползите от кърменето в дългосрочен план за имунната система на кърмачето.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1126/sciimmunol.abh3816