Решението дали да храните новороденото с кърма или адаптирано мляко невинаги е лесно. Съвременните препоръки са ясни и единодушни – бебето трябва да се кърми поне до 6 месечна възраст. Окончателното решение обаче зависи от семейството. В много случаи жените са избрали един от двата начина за хранене още преди раждането на детето. Добре е да се консултирате с лекуващия лекар, който сте избрали да проследява детето, особено ако имате някакви притесненя или резерви по отношение на естественото хранене.

 

Особености на храненето с адаптирано мляко


Изкуственото или адаптирано мляко представлява алтернатива на майчиното, като съдържа някои нутриенти и витамини, които не се намират в кърмата. Учените, които разработват адаптираните формули се опитват в най-голяма степен да се доближат до състава на майчиното мляко, използвайки комбинация от протеини, захари, мазнини и витамини. Те се синтезират в лабораторни условия, стерилизират се и се опаковат в специални опаковки, които не допускат влияние на факторите на околната среда.

 

Освен някои медицински причини, които са противопоказани за кърмене, има и някои семейни, личностни и психологически причини, които възпрепятстват майката да кърми. Ето някои от тях:

  • Удобство. При хранене с адаптирано мляко не се изисква присъствието на майката, което позволява на всеки родител, както и на всеки, който се грижи за детето, да го нахрани. Въпреки, че този вариант съществува и при кърмените деца – чрез използването на помпите за кърма. Това може да осигури на майката лично време, както и да позволи на другия родител да изгради добра връзка с бебето. Това е особено удобно за родители, които работят или по-често се налага да отсъстват от дома.
  • При храненето с адаптирано мляко по-лесно се мониторира храненето на детето, т.е. винаги знаете колко точно е изяло то, което подпомага навреме да бъдат хванати отклоненията при храненето. При кърмата мониторирането е по-трудно, но не е невъзможно.
  • Жените, които не кърмят децата си, не се притесняват какво ще вклюва менюто им. Те могат да се хранят с каквото пожелаят, без да се притесняват, че ще навредят на детето.

 

Дотук с предимствата, ако могат така да се нарекат. Храненето с адаптирана формула има много повече недостатъци, отколкото предимства. Ето защо едва ли има лекар, който при нормални условия би препоръчал хранене с изкуствено мляко вместо с кърма. Ето някои от недостатъците:

  • Липса на антитела. Антителата, които предоставя майчиното мляко, не биха могли да се синтезират в лабораторни условия. Т.е. нито една формула на пазара не съдържа тези така важни за имунитета на детето субстанции.
  • Не може да се синтезира точно копие на майчиното мляко. Съставът на кърмата е уникален, той е правилно балансиран, съдържа почти всички необходими за детето вещества и нутриенти. Ето защо всяка една фирма-производителка на изкуствено мляко се опитва да се доближи максимално до този състав.
  • Майчиното мляко е „винаги на разположение”, т.е. когато детето огладнее, то веднага би могло да бъде нахранено без да се изчаква технологичното време по приготвяне на адаптираната формула.
  • Кърмата се „доставя” затоплена до правилната температура и не е необходимо допълнително темпериране, както при адаптираното мляко.
  • Адаптираното мляко прекалено много натоварва семейния бюджет и родителите могат да не са подготвени за този разход.

 

*Статията няма за цел да поощри храненето на бебето с адаптирано мляко за сметка на кърменето. Дори големите световните производители на изкуствено мляко препоръчват храненето на бебето да бъде с кърма – тя е най-добре балансирана и най-точно се доближава до нуждите на детето в тази ранна възраст.