Кърменето е огромно предизвикателство за всяка млада майка. Докато кърмите, неминуемо животът ви ще бъде по-различен от досегашния. Много неща се променят, включително либидото. Много изследвания по темата констатират, че кърменето сериозно може да повлияе на сексуалния живот.

 

При някои жени се наблюдава понижено либидо, докато при други сексуалният живот не търпи големи промени (с изключение на следродилния, възстановителен период), трети пък споделят, че имат сексуално желание, но нещата не се получават на физическо ниво.


 

Според експерти раждането, а не кърменето е причината за промяна в сексуалния ви живот. Независимо дали ще кърмите или не, промените в сексуалното желание, в честотата и в усещанията ви по време на секс ще са факт. Именно раждането с всички промени – емоционални, хормонални, физически са основна причина за различна динамика в сексуалния живот.

 

Кърменето има известно влияние върху някои физиологични аспекти, но като цяло те не оказват голямо влияние и са временни.

 

Най-често срещаните проблеми. Намалена или липсваща чувствителност на гърдите. По време на кърмене гърдите ви са напрегнати е възможно те да изгубят чувствителност по време на сексуална стимулация, дори може да ви бъде неприятно. Много често се случва чувствителността на зърната да се увеличи и всяко докосване, различно от бебешката устичка да бъде неприятно за вас.

 

Възможно е и зърната да изгубят чувствителност и докосването от партньора ви да няма никакъв ефект. Това е естествен процес по време на кърмене. Зърното „заяква“ и по този начин меките тъкани се предпазват от увреждане. В такива случаи помолете партньора си да не докосва гърдите ви по време на секс.

 

Потичане на кърма по време на секс. Колкото по-активно кърмите, толкова повече кърма се произвежда. При стимулация, натиск, смучене на зърното по време на секс, както и при оргазъм, гърдите ви могат да отделят известно количество кърма. Много жени се смущават от този факт, защото не искат да карат партньора си да изпитва неудобство. Ако това би ви притеснило, носете сутиен по време на секс, това ще предотврати потичането на кърма или поне ще го направи невидимо за вас и партньора ви. С времето този малък проблем отшумява.

 

Понижено либидо. Липсата на желание за секс по време на кърмене се дължи основно на хормонални промени. Повишават се нивата на андрогени в кръвта. Високите им нива потискат сексуалното желание при жените, което е неприятно за партньора. Липсата не желание за секс може да се дължи и на умора, недоспиване, чувство за вина на майката, че изоставя бебето си и т.н. В този период трябва да поговорите с партньора си и да му обясните причините за състоянието ви.

 

Хормоните като виновници за ниското либидо. По време на бременността естрогенът и прогестеронът, които имат важна роля в регулирането на сексуалното желание, са силно повишени и потискат пролактина, който е важен за производството на кърма.

 

След раждането това равновесие се обръща. Нивата на естроген и прогестерон спадат до най-ниските си стойности и се задържат понижени, за да се увеличи пролактинът. По съвсем естествен начин се съвместява за бебето да има мляко и едновременно с това да не се появи скоро съперник, който да отнема ресурси от майчиното тяло. При някои кърмачки нивата на пролактин се задържат високи през целия период на кърмене.

 

А от изследване на състоянията, свързани с хронично повишени нива на пролактин се знае, че освен потискане на овулацията това води и до съществено намаляване на либидото.


С появата на първата менструация се свързва нормализиране нивата на хормоните. Естрогенът и прогестеронът се покачват, а пролактинът се понижава. Това обикновено е добра новина за вашето либидо. Появата на менструация не означава, спиране на кърмата. Обикновено това случва по времето, когато започвате захранването на бебето с твърда храна и нуждите от кърма намаляват.