Залъгалките предоставят е лесен и бърз начин за успокояване на бебето. Лошата страна на този "чудотворен умиротворител" е, че става неизменна част от живота на детето и отказването му после е изключително трудно. Прекалено дългата употреба на биберон-залъгалка води до деформация на зъбите и челюстта.

 

Експерти в областта са съгласни, че използването на биберон-залъгалка е добър и безопасен начин за успокояване на бебето. В първите месеци след раждането е добре той да се използва в много крайни случаи. Веднага след раждането бебето има нужда да суче и това сукане трябва да бъде от гърдата. По този начин се регулира лактацията. На по-късен етап, когато има вече стабилна лактация биберонът може да се използва по-свободно. Добре е към него да се прибягва само при крайна нужда, а при по-големи деца (около годинка) само за заспиване. На тази възраст, в повечето случаи, те не са толкова привързани към биберона, особено, ако не се използва постоянно.


 

Детските зъболекари съветват отказването от биберона да стане около 2 - 2,5 години, за да се избегнат проблеми със зъбите.

 

За жалост, отказването от биберона е труден процес, за който няма точни правила. Ако ще предприемаме тази важна стъпка, трябва да изберем правилното време. Необходимо е детето да е спокойно, обстоятелства като никнене на зъбки, поява на ново бебе или други промени биха затруднили процеса. 

 

Някои педиатри съветват отказването да стане постепенно. Първо да се ограничи използването на биберон само вкъщи, след което той да остане само за заспиване и така да бъде премахнат, когато детето е готово.

 

Според други биберона трябва да бъде премахнат изведнъж. Със сигурност, детето ще бъде разстроено, но не трябва да се отстъпва. В рамките на ден, два то ще свикне с промяната.


Това кой метод за отказване ще се избере зависи изцяло от родителите и от детето.

 

За да избегнем проблеми, причинени от биберона е важен първоначалният избор. Зърното трябва да е изработено от мек материал (каучук, мек силикон), а пластмасовата част от твърда пластмаса с отвори за лесно дишане. Биберонът трябва да е съобразен с възрастта на бебето. Той трябва да се мие и стерилизира редовно при бебета до 6 месеца.