Все повече проучвания показват ползите от кърменето за здравето на бебето.
 

В световен мащаб се забелязва ръст на случаите на астма при децата.


Причините за астмата могат да бъдат многофакторни и често се наблюдава семейна обремененост и предразположеност.


 

Ново проучване в Annals of Allergy, Asthma and Immunology - научното списание на Американския колеж по алергия, астма и имунология (ACAAI), е показало, че по-дълъг период на кърмене е свързан с намален риск за развотие на астма.

 

Резултатите от проучването показват, че колкото по-дълго майката е кърмила бебето, без допълнително хранене с адаприрано мляко, толкова по-ниски са относителните рискове нейното дете да развие астма или свързаните с астмата заболявания и усложнения, поясняват учените.
 

Наблюдава се ефект „доза-реакция“ в зависимост от това колко дълго майката е кърмила:

  • Бебетата, които са били кърмени в продължение на 2-4 месеца, са имали само 64% ​​вероятност да развият астма, в сравнение с тези, които са били кърмени по-малко от 2 месеца;
  • Бебетата, кърмени в продължение на 5-6 месеца, са имали 61% вероятност да развият астма;
  • Бебетата, кърмени повече от 6 месеца, са имали 52% вероятност да развият астма;

Проучването е съчетало три други, с цел да се осигури по-голям брой участници - повече от 2000 двойки майка-дете.

 

Констатация от него е, че продължителността на кърменето, което не е самостоятелно, а е съчетано с хранене с адаптирано мляко, сокове и други храни - не осигурява същото ниво на защита, подчертават изследоватешите. 
 

Астмата се наблюдава в семействата - съществува семейна обремененост и според изследванията, ако едно дете има родител с астма, то е три до шест пъти по-вероятно да развие астма.
 

Това, което един родител може да направи е да се обмисли намаляването на риска от развитие на астма при децата, което, както показва това проучване е свързано с продължителността на кърменето. 

 

Проучването подкрепя изцяло настоящите препоръки за кърмене, които се базират на скорошен анализ, който показва по-нисък риск от развитите на астма при по-продължително кърмене, без добавяне на адаптирано мляко в храненето на бебето през това време.

 

Референции:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220525110857.htm