Дори относително краткосрочната консумация бързо хранене оказва влияние върху здравето на жените, намалявайки способността им да произвеждат достатъчно хранителна кърма след раждането, установява ново проучване. Това може да повлияе както на новороденото, така и на майката и да увеличи риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет в по-късен етап.

 

Дори майки, които изглеждат със здравословно тегло, може да са засегнати от скрити проблеми като мастен черния дроб - което може да се наблюдава при хора с наднормено тегло или затлъстяване - поради диета, богата на преработени храни, които обикновено са с високо съдържание на мазнини и захар.


 

Това може да доведе до развитие на по-напреднали белези - цироза и чернодробна недостатъчност.

 

При жените, които се хранят с диета, по-богата на мазнини и захари може да се наблюдават по-високи нива на затлъстяване, което е предсказател за много здравословни проблеми.

 

Това може да не повлияе явно върху способността им да забременеят, но може да има последствия за растежа на бебето както преди раждането, както и здравето му след това.

 

Диетата с високо съдържание на мазнини и захар допринася за пандемия от повишен индекс на телесна маса (ИТМ) и затлъстяване не само в развитите страни, но и в развиващите се нации.

 

В резултат на това малко над половината от жените (52,7%) в много популации по света са с наднормено тегло или затлъстяване, когато забременеят, което води до проблеми както при постигането, така и при поддържането на здравословна бременност.

 

Хранителният режим е включвал високо съдържание на мазнини и подсладено кондензирано мляко само три седмици преди бременността, по време на самата триседмична бременност и след раждането.
 

Диетата е била приложена на лабопаторни модели и имитира хранителното съдържание на бургер, пържени картофи и подсладена безалкохолна напитка.
 

Целта е била да се определят въздействията върху фертилитета, растежа на плода и неонаталните резултати.

 

Изследователите са открили, че дори краткотрайна диета с високо съдържание на мазнини и захар е повлияла на здравето на потомството в ранния период след раждането и по време на кърменето.

 

Млечните протеини са изключително важни за развитието на новороденото, но е установено, че качеството им е влошено при диета с високо съдържание на мазнини и захар.

 

При затлъстяване често се развива и мастен черен дроб, което е наистина опасно, тъй като се е наблюдавало променено образуване на плацентата.
 

Освен това развитието на млечните жлези на майката и съставът на млечни протеини са били променени и това може да е обяснението за повишения риск от поява на здравословни проблеми при потомството.

 

Поразителното е, че дори краткото излагане на определен начин на хранене точно преди бременността, който може да не промени забележимо телесното тегло на майката, все пак може да доведе до последици за здравето ѝ, плода и здравето му след раждане.

 

Съществува все повече информация, че диетата на майката е изключително важна.
 

Това, което майката е консумирала много години преди или точно преди бременността, може да окаже голямо влияние върху развитието на бебето.

 

Знаем също, че това не е само в непосредствения период след раждането, тъй като нездравословните диети могат да доведат до риск от диабет през целия живот и сърдечни заболявания за детето в по-дългосрочен план.

 

Референции:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apha.13861