Външният вид на новороденото бебе и пропорциите му са по-различни в сравнение с бебето на 1-годишна възраст. Кои са особеностите?


Глава. Така например новородените имат относително по-голяма глава и туловище и по-къси врат и крайници. Ако бебето е родено по нормален механизъм главата му изглежда по-издължена и „остра”. Това е така, тъй като тя е преминала през тесния родилен канал. С течение на времето тази „по-особена” форма постепенно се променя.


При бебетата, родени по оперативен механизъм се заобикаля този тесен родилен канал и главата от самото раждане е със „стандартната” си форма. Черепът е изграден от отделни кости, които при новороденото не са срастнали помежду си. Именно това позволява промяната на формата на главата, за да премине тя през тесния родов канал. Фонтанели. Там, където се срещат повече от две черепни кости, се оформят т.нар. фонтанели. При лек натиск върху тях се усещат пулсации. При раждането е отворена предната, а в някои случаи и задната фонтанела, като те постепенно се затварят.


Гениталии. Новороденото преминава през т.нар. мини пубертет, който настъпва под влияние на майчините хормони. Така например скротумът при момчетата е отпуснат и пигментиран, тестисите и пенисът са уголемени. При момичетата може да се наблюдава нарастване на гръдните жлези, увеличаване на матката, увеличаване на срамните устни, секреция от влагалището. В някои случаи може да се наблюдава и кървенисто зацапване на пелените – псевдоменструация. Тези промени претърпяват обратно развитие в рамките на няколко седмици. 


Кожа. Цветът на кожата на здравото, доносено новородено е розов, като в първите няколко дни крайниците – ръчичките и стъпалата могат да са със синкав отенък, поради все още недоброто кръвоснабдяване на крайните участъци на тялото. Около втория ден при повечето новородени настъпва състояние, известно като физиологична жълтеница. При него кожата придобива жълтеникав отенък. Това се дължи на разрушаване на част от червените кръвни клетки – еритроцити и освобождаването в кръвта на пигмента билирубин, който се отлага и в кожата. В следващите дни до няколко седмици постепенно жълтеникавият отенък избледнява. Повечето новородени преминават безпроблемно през периода на физиологичната жълтеница, но в някои случаи се налага провеждане на лечение, в зависимост от състоянието.


В първите дни бебето изглежда „по-пухкаво” особено в областта на лицето и около очите. Това също изчезва в рамките на следващите няколко дни.


Верникс. Кожата на новороденото е покрита с белезникаво до жълто оцветено гъсто вещество, което се отлага още по време на вътреутробното развитие. Счита се, че то има защитна функция, като предпазва кожата от увреждане по време на родовия процес. При недоносените новородени цялата кожа е покрита с него, докато при доносените то е предимно в областта на гънките. В рамките на следващите дни то постепенно се отмива при тоалетите на бебето.


Лануго. Представляват тънки косми, които покриват някои участъци от тялото на новороденото – лицето, рамената, гърба. Те отпадат постепенно в първите няколко седмици. 


Миулиуми. Те представляват белезникави до жълтеникави точки по лицето на бебето – предимно по нослето. Те се дължат на секреция на мастните жлези и са част от т.нар. мини пубертет, през който преминава новороденото. Изчезват в рамките на няколко седмици. В някои случаи, например при вторична бактериална инфекция от комедоните може да се развие акне. Тогава може да се наложи провеждане на локално лечение.


Тези особености показват, че новороденото се различава от „порасналите” бебета. Това се дължи на изграждането на приспособителни механизми, посредством които новороденото се адаптира към новата среда на живот.