И така поставили сте началото на захранването и вашето бебе вече хапва първия си зеленчук, плод или това, което сте избрали за първа храна. Тук възниква въпросът: А сега как да въведа следващия зеленчук? Отделно ли се дава? Смесва ли се с нещо? В какво количество да го предложа?

 

Ако сте избрали да започнете захранването със зеленчуци и вече една седмица давате първия зеленчук. В началото се започва с количество от 15-30 г и всеки ден се увеличава с по 1, 2 лъжички. За седмица е възможно да се достигне количество около 100-130 г пюре. Разбира се, всяко дете е различно - някои може да си хапват с апетит, други да напредват по-бавно. 


 

След 7 дни е вече време да въведете следващия зеленчук (морков, тиква, тиквичка). Това става като към количеството пюре, което яде до момента вашето дете, добавите 2,3 лъжички от новия зеленчук. Ако приготвяте пюрето в къщи добавете 2,3 кръгчета морков или малко парче тиква и т.н. Ако детето приема храната и няма признаци на непоносимост (обрив, диария, запек и др.) то е захранено с нея.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Всяка следваща храна се въвежда по-бързо - 2,3 дни - с по няколко лъжички повече всеки ден. 

 

Изискването за монокомпонентно пюре е само при първоначалното захранване. След това е препоръчително да правите миксове от различни плодове и зеленчуци. Променяйте съотношенията между тях, за да може мъникът да се запознае с различните вкусове.

 

Въвеждане на месо. Подходящи първи меса са: пилешко, пуешко и заешко. Към зеленчуковото пюре, което бебето яде на обяд добавете 1ч.л. Пропуснете един ден и на следващия дайте две ч.л. И така до достигане на 30-40 г месо. Ако няма реакции на повръщане, обриви и т.н., след 4,5-кратен прием детето е захранено със съответния вид месо.

 

Захранване с яйце. Преди въвеждането на цяло яйце се започва с жълтък. Него можете да го въведете между 6 м. и 1 г. Жълтъкът е богат на протеини и мазнини и важна част от менюто на бебетата. Въвеждането му става като се започне с ¼ жълтък два пъти седмично през първата седмица. Втората седмица се дава три пъти по ⅓.

 

След това се преминава на ½ жълтък през ден. Най-често се комбинира със зеленчуковото пюре като се редуват един ден месно-зеленчуково пюре, един ден зеленчуково пюре с жълтък. Можете да комбинирате и със супи, каши, в печива или дори в плодово пюре. Жълтък не бива да се комбинира в едно хранене с месо, бобови храни и сирене. До навършване на една годинка не е препоръчително да се дават месо и жълтък е един и същи ден

 

Съвет: Ако използвате готови пюрета е важно да знаете, че след като се отвори едно бурканче можете да го използвате за следващите 48 часа, съхранявайки го в хладилник. Ако сте добавили адаптирано мляко или кърма, то не може да се използва за следващото хранене. Пюрето не бива да се използва втори път и когато сте давали на детето направо от бурканчето.