Познаването на сигналите, които бебето подава на родителите, е в основата на комуникацията с него и спокойното преминаване от активност, към хранене, тоалет или сън...

 

Към първа част материала - Как да създадем дневен режим при бебето? | Puls.bg


4. Воденето на записки е изключително полезно!

Ако тепърва започвате да изграждате режим, отделете няколко дни (3 до 5), в които основно да наблюдавате детето. Междувременно си записвайте почти всичко – от сутрешното събуждане, през интервалите на хранене, начало и край на всяка малка дрямка. Отбелязвайте и настроението на бебето, наличие или отсъствие и продължителност на плача. Последния ден, трябва да прегледате всички записки и да сравните - интервалите за бодърстване и сън спрямо препоръките за възрастта. Анализирайки записаното, лесно ще забележите кои интервали са най-подходящи за вашето бебе и кога то се чувства оптимално комфортно.


По отношение на храненето има редица условности. На първо място стои въпросът дали бебето се кърми, приема адаптирано мляко, или е на смесено хранене. Всеки начин на хранене има особености и влияе на изграждането на режим. Интервалите на хранене, са толкова по-важни колкото по-малко е кърмачето.

5. Индивидуланите здравословни особености на детето

Ако новороденото е било разделено от майката:

  • Прекарало е дълго време в неонатологично отделение или се е наложило болнично лечение;
  • По някаква причина бебето е отглеждано удома, в отсъствие на майката;

Свързването с майката вероятно ще отнеме малко повече време! Ако лактацията продължава и майката иска да започне естествено хранене, това е напълно възможно при подходящ преход през смесено хранене. При нужда винаги е добре да се потърси консултация от специалист.


Родителите трябва да се информират старателно, поне за режима на хранене към момента на изписване и възможностите на бебето (какво количество храна успешно приема). При някои деца се налага приложението на медикаменти, извършаването на терапевтични процедури (напр. инхалации) и други намеси, които пряко определят и режима. Родителите могат да се опитат да синхронизират оптимално интервалите на бодърстване и хранене и да прилагат всичко необходимо, така че денят на кърмачето да преминава спокойно.


Особено важно е воденето на записки, ако бебето трябва да приема повече медикаменти и за него се грижат двама или повече възрастни.

6. Всички деца растат - това означава, че режимът се променя

С растежа и развитието се променят ежедневните хранителни нужди, както и потребностите от сън.


Децата натрупват нови и нови умения, търпят бързо нервно-психично развитие през първата година и мощно се трансформират. Родителите често се оплакват „тъкмо направихме режима, свикнах за 2-3 дни или седмица – две и отново всичко се променя“.


Ние родителите търсим рутината и обичаме „да сме подготвени“, но децата  през първата година се променят всеки ден. За да сме по-уверени и спокойни, че всичко с режима е наред, трябва да сме готови да го променяме ежемесечно, а първите месеци и много по-често.


Придържането към „вчерашния режим“ може да се окаже неприложимо днес. Това е особено осезаемо по време на растежните скокове.

7. Винаги има извънредни ситуации

Всички знаят колко е важен режимът, но винаги има и изключения.


На първо място това са моментите, кога бебето е болно. Вирусните инфекции, обичайно протичат със силна хрема, запушен нос, кашлица, фебрилитет, стомашно-чревни прояви и др. Всеки един от тези симптом води до затруднения в храненето, съня или промяна на итервалите за сън и бодърстване. Няма как да се придържате към обичайния режим докато детето е болно.


Това, което можете да направите, е, да осигурите максимален комфорт към настоящия момент. Заложете на адекватен прием на течности и отговорете на всички нужди, вероятно бебето ще заспива по-трудно или ще прекарва повече време в сън.
След като се възстанови, отново започнете да се придържате към познатия режим и ритуали.


Промяна на режима може да настъпи поради:

  • Пътуване;
  • Смяна на обстановката при гостуване;
  • Ако Ви посещават близки и роднини;

Общуването с непознати, често затруднява заспиването непосредствено след това. Возенето в автомобил в повечето случаи приспива дори малките деца, ако се случи в неподходящ интервал, целият дневен режим ще претърпи промяна. А пътуванията до роднини или на почивка са свързани с 2-3-дневна адаптация. Често се оказва, че точно след като бебето свикне с новата обстановка е време за прибиране удома.


Обективна оценка за това доколко адекватен е режимът на бебето дава имено темпът на растеж и развитие.

 

Библиография

1.Complementary Feeding: A Position Paper by the
European Society for Paediatric Gastroenterology,Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition Mary Fewtrell, Jiri Bronsky, Cristina Campoy, 
Magnus Domello, Nicholas Embleton, Natasˇa Fidler Mis, Iva Hojsak, Jessie M. Hulst, Flavia Indrio, Alexandre Lapillonne, and Christian Molgaard
2.Recommended Amount of Sleep for Pediatric Populations:
A Consensus Statement of the American Academy of Sleep Medicine
Shalini Paruthi, MD1,*; Lee J. Brooks, MD; Carolyn D’Ambrosio, MD; Wendy A. Hall, PhD, RN; Suresh Kotagal, MD; Robin M. Lloyd, MD;Beth A. Malow, MD, MS; Kiran Maski, MD, Cynthia Nichols, PhD; Stuart F. Quan, MD; Carol L. Rosen, MD; Matthew M. Troester, DO;Merrill S. Wise, MD;