Първите дни и седмици след раждането протичат по различен начин при току що родилите жени. При някои те са съпроводени от препълване на гърдите, запушване на канали и болезненост, изключително неприятно състояние.

 

При други жени се случва точно обратното, количеството на кърмата е недостатъчно за нуждите на бебето, гърдите са меки и младата майка остава с впечатление, че няма никаква кърма. Това може да стане причина за въвеждане на смесено хранене и дори до преустановяване на кърменето и преминаване на хранене с адаптирано мляко.


 

Недостатъчното количество на кърмата е нормално явление в първите седмици след раждането. Това е периодът, в който се регулира лактацията. Най-погрешното нещо, което може да се направи в този случай е преминаване на хранене с адаптирано мляко и отказване от кърменето.

 

Най-силният стимул за повишаване на лактацията е сукането на бебето.


Невинаги меките гърди означават недостатъчно количество кърма. Най-сигурният показател за това дали кърмата е достатъчна за нуждите на бебето е броят на пълните пелени. От първата до петата седмица след раждането детето трябва да има поне 3 наакани (количество поне колкото монета от 1 лв.) и 5 напишкани пелени за 24 часа. Ако това условие не е изпълнено и бебето не пълни памперсите достатъчно, е добре да се премине на смесено хранене.

 

За този вид хранене задължително се нуждаете от бебешка везна, чрез която ще следите какво количество кърма поема бебето, за да знаете колко адаптирано мляко да добавите. Абсолютно задължително при смесеното хранене е първо да слагате бебето на гърда като го държите поне 15 мин. на всяка с активно сукане или докато самото бебе спре да суче. Претеглете го и вижте колко кърма е изяло и дали има нужда от добавка.

 

След като свършите с кърменето и гърдите са изпразнени започнете изцеждане. Дръжте помпата поне 10-15 мин. на всяка гърда. По този начин вие давате сигнал на гърдите, че количеството на кърмата е недостатъчно и са нужни още количества. Доизцеждане след всяко кърмене само в рамките на 3 до 5 дни значително ще повиши количествата на кърмата и скоро добавката от адаптирано мляко няма да е необходима.