Смяната на пелената на бебето се извършва в няколко стъпки, без значение дали то е момче или момиче. Следва да ги разгледаме подробно. 
 
За целта се нуждаем от пелена за еднократна употреба, бебешки крем и лосион - когато мием дупето на бебето. Нуждаем се още от вода и по-голямо количество памук или от бебешки влажни кърпи. 
 
Първо бебето трябва да се съблече. Сваля се бодито, като долната му част се поставя под гърба на детето – това е много важно, тъй като има риск то да се намокри и замърси. След това памперсът се разлепва от двете страни, а крачетата на бебето се повдигат леко нагоре. С пелената за еднократна употреба се забърсва кожата му, за да може да се премахне всеки остатък от мръсотия, и той се отстранява. 
 
С памук, напоен с вода, се забърсват всички малки гънки, като се уверим, че изчистваме всяко замърсяване. Правим това внимателно и нежно. Когато мием дупето на бебето, е много важно движенията да бъдат отпред назад. Мръсната пелена се изхвърля, заедно с използвания памук. 
NEWS_MORE_BOX
 
Следва да се уверим, че кожата на бебето е суха, след което тя може да се намаже с крем. Взимаме чиста пелена и поставяме едната ѝ част под бебешкото дупе – тази, на която има лепенки. Важно е тя да бъде поставена достатъчно високо, за да има достатъчно място и да може да се залепи добре.
 
Пелената трябва да бъде плътно прикрепена около коремчето на бебето, не бива да бъде прекалено отпусната. След това се закопчава бодито, което я придържа и не ѝ позволява да се размести. 
 
Във видеото по-долу може да видите описаните стъпки...