Дали бебето е сито, достига ли му кърмата? Това са въпроси, които много млади кърмещи майки, си задават. В крайна сметка, всяка от тях желае детето й да не остава гладно, а от друга страна, няма как да се види количеството на изконсумираната кърма, когато бебето суче директно от гърдата
 
Всъщност повечето майки са в състояние да осигурят кърмата, която е необходима на бебето.
 
Има обаче и моменти, когато тя не достига. В тези случаи, въпреки че е рядкост, е възможно бебето да страда от обезводняване или да има проблеми с растежа. 
 
Какви са признаците, че бебето получава достатъчно количество кърма?
  • Гърдите стават по-меки след кърмене, защото бебето е изконсумирало голяма част от млякото.
  • След кърмене бебето изглежда удовлетворено и отпуснато.
  • След загубата на тегло, непосредствено след раждането, бебето наддава килограми - повечето бебета губят между 5 и 9% от рожденото си физиологично тегло, след това обикновено го възвръщат за около 2 седмици.
NEWS_MORE_BOX

 

  • През първия месец бебето може да ходи по голяма нужда поне по три пъти на ден, а цветът на изпражненията да е жълт, подобен на горчица.

 

Допълнителна информация: След като навърши един месец, е възможно честотата на изхожданията да се разреди. Не е необичайно за кърмените бебета да пропуснат един ден. 
 
След като бебето премине на твърди храни – около шестия месец, най-вероятно този процес ще се регулира и то ще започне да се изхожда поне веднъж дневно.