Развитието на мозъка на бебетата зависи от различни фактори, които определят интелектуалните им възможности в бъдеще.

 

Ето няколко съвета, които могат да са от полза в тази връзка:


 

  • Не прекъсвайте съня на бебето

Мозъкът на бебето се развива бързо по време на сън. По време на дълбок сън се осъществяват ключовите невронни връзки, както и укрепването на тези между лявото и дясното полукълбо на мозъка. Бебетата, които спят достатъчно, говорят повече и по-правилно, развиват способността да фокусират вниманието си и контрол на импулсите си.

 

  • Високи нива на физическа активност

Според редица изследвания физическите дейности при бебетата имат връзка с тяхното мозъчно развитие. По-високите нива на активност повишават притока на кръв към мозъка и други части на тялото, което води до по-добра памет и способности за учене.

 

  • Подходяща музика

Успокояващите мелодии са от полза за развитието мозъка на бебето. Освен това повишават техните когнитивни способности. Проучвания показват, че близостта и бавните танци на успокояваща музика, водят до отделяне на окситоцин. Този хормон се отделя и при кърмене.

 

Бебетата, които редовно слушат приятна музика, имат по-добра памет и са по-малко тревожни като възрастни.

 

  • Кърмене

Кърмата е важна за нормалното развитие на бебето. Кърменето до навършване на годинка може да повиши общото здравословно състояние и коефициента на интелигентност на бебето.

 

Кърмата е богата на всички необходими хранителни вещества за нормалния растеж на бебето.

 

  • Говорете на бебето

Разговорите с бебето обогатяват неговия речник и умения за обработка на езика още на 18-месечна възраст.

 

Говорът им помага да разберат движенията на устните, звуците и произношението на даден език. Повтарянето на определени думи подобрява тяхната памет и улеснява асоциацията между предмети и думи.

 

  • Здравословни хранителни навици

Храната е важна за цялостното развитие на детето. Някои храни са полезни за развитието на мозъка му. Например плодове, зеленчуци, млечни продукти, после яйца и риба, и по-късно и сушени плодове, ядки и семена.

 

  • Социална среда

Социалният контакт с близки и приятели е от голямо значение за нормалното развитие на бебетата. Те непрекъснато научават нови неща от заобикалящата ги среда. Колкото по-широка е тя, толкова повече неща могат да научат.

 

  • Приказки преди лягане

Приказките преди лягане, както и приспивните песни развиват връзката между родителите и тяхното бебе, но и повишават способността на детето да осмисля нова информация.

 

С помощта на проучвания са разкрити неврологични разлики между децата, на които се чете и тези, на които не се.

 

  • Време сред природата

Испанско изследване установява, че качественото време, прекарано сред природата, помага за развитието на умствените способности на децата. Зеленината в околната среда релаксира бебетата и подобрява мозъчната им функция.

 

  • Позволявайте им да взимат решения

Предоставянето на избор в ранна детска възраст може да помогне за развитието на когнитивните умения на детето. Изборът между цветове, вкусове, хора и форми засилва възможностите им за вземане на решения в ранна възраст.

 

Референции:

https://www.momjunction.com/