Двигателните умения на бебето се развиват значително през първата година от живота му. Между 6- и 10-месечна възраст то става значително по-подвижно.


Бебето вече може да се обръща от гръб по корем и обратно, започва да седи самостоятелно, има добра опора на краката, прави опити за пълзене.

 


В началото то повдига тялото, като опората пада на четирите крайника и започва да се „поклаща” напред-назад, без все още реално да се придвижва. До момента на придвижването може да минат още няколко седмици. Причината за това е, че е необходима координация между движенията на ръцете и краката и укрепване на мускулатурата на крайниците, така че да могат да издържат цялата тежест на тялото.

 
Как бебето се научава да пълзи?

Процесът е сложен и изисква активното участие на нервната система, която осигурява координацията между сетивата (зрение, слух, допир, дълбока сетивност) и двигателния апарат – в случая мускулатурата на ръцете и краката.

 

В началото много от бебетата започват да се „приплъзват” назад. Това води до недоволство, защото вместо да се доближат до желания предмет или играчка, те се отдалечават от него. 


Други деца се придръпват с ръце напред, лежейки на тялото си. Трети се преобръщат. Това показва, че техниката на пълзене може да се различава, като тя зависи от самото дете, няма „грешно” или „правилно” пълзене. Важното е да се отбелязва прогрес в двигателните умения без непременно да очаквате, че всяко дете трябва да пропълзи по точно определен начин. Някои така и не започва да пълзят, а директно прохождат. 


Как да подпомогнете бебето в процеса на пълзене?


1. Осигурете на бебето достатъчно време по корем. Това трябва да започне още от самото раждане. Разбира се, времето се увеличава постепенно, като най-важното е детето да е спокойно.

 

Препоръчва се да не оставяте бебето по корем непосредствено преди хранене, когато то не е в добро настроение и непосредствено след нахранване, когато се увеличава рискът от рефлукс и аспирация на стомашно съдържимо.

 

Коремното време е много важно за укрепване на цялостната мускулатура на туловището и съответно постепенно развитие на двигателните умения – задържане на главата, завъртане от гръб по корем и обратно, опора на краката, самостоятелен седеж. 


2. Оставете бебето самò да се опита да достигне до желаната от него играчка. Наредете на близко разстояние интересни за него играчки или предмети. Това е стимул да достигне желания обект и съответно ще подпомогне процеса на пълзене. 


3. Когато бебето се изправи на четирите си крайника или се намира в позиция по корем, поставете Вашите длани отзад на стъпалата му. Така те служат за опора, от която то ще може да се оттласка. 


4. Обезопасете дома и не оставяйте детето без надзор. На пазара има различни средства, за заключване на шкафовете, в които се съхраняват опасни препарати, малки предмети, лекарства и други. По правило всеки предмет, който детето може да постави изцяло в устата си, е потенциално опасен. Особено внимание се изисква, ако имате по-голямо дете, което си играе с играчки с по-малък от безопасния за бебето размер.


Какво трябва да се избягва?

  • Проходилките – те няма да помогнат на бебето нито да развие двигателните си умения, нито да проходи по-бързо. При тяхната употреба упората на тялото пада неправилно и съответно детето не напредва в моторното си развитие. Освен това чрез тях то започва да се придвижва по-бързо, лесно достига до желания обект и съответно изгубва стимула за пълзене и самостоятелно ходене. 
  • Прекарването на твърде много време в количка, столче и други. Така не се развива мускулатурата на детето. Осигурете му достатъчно време за свободно и самостоятелно придвижване, за да стимулирате този процес.
  • Не оказвайте натиск върху бебето. Не всички бебета пълзят и не очаквайте, че Вашето на всяка цена трябва да го направи. Ако то не се чувства комфортно и не се забавлява в процеса на усъвършенстване на моториката, това ще доведе до забавяне на процеса.