Проговарянето е един от най-вълнуващите моменти от детското развитие. Първите думички са повод за огромна радост в семейството. Но за да се стигне до тях детето извървява един много дълъг път. Процесът по развитие на речта започва още от около 3-месечна възраст. Развитието на речта преминава през два основни етапа – пасивен и активен. В пасивния етап детето разбира какво му казвате, но все още няма активна реч. През активния етап детето разбира какво му казвате и може да ви отговори.

 

До 6 месеца бебето реагира на звуци и глас, усеща промяна в тона на гласа, разпознава името си, пее, може да започне посричкова (лепетна реч). В следващите месеци до една година бебето започва да разбира какво му говорите, развива се причинно-следственото разбиране – бебето знае, че ако заплаче мама ще дойде. Разбира лесни инструкции като дай топката вземи играчката.


 

Какво повлиява проговарянето. Проговарянето зависи от много фактори. Такива са генетичната предразположеност, средата, в която расте, темпераментът на детето и до колко се общува с него.


Как да подпомогнем развитието на речта? Четенето е един чудесен начин, с който можем да помогнем на детето да проговори. Четете му от най-ранна възраст – докато го кърмите, докато играете и т.н. Разбира се, четенето трябва да е приятно за детето, ако то се отегчава и не иска да слуша можете да „приспособите“ четивото към неговото ежедневие и интереси и да разказвате приказката със свои думи.

 

Изключително важно е да говорите на детето още от раждането му. Дори в първите месеци то да не ви разбира, не спирайте да му говорите. Обяснявайте всяка своя стъпка – сменяме пелената, пускаме пералня, събираме играчките, излизаме навън, обличаме се и т.н. Обръщайте се към детето с името, така то развива чувство за самоличност.

 

След 2 години детето вече има активна реч и може да отговаря с прости изречения и изрази. Сега повече от всякога детето има нужда от общуване с близките си. Обяснявайте всичко, с което се занимавате, назовавайте цветовете, животните, цифрите, буквите и т.н. Съвсем скоро мъничето ще започне да задава въпроси. Отговаряйте на тях възможно най-изчерпателно. Говорете на детето като на възрастен. Ще бъдете удивени колко бързо то учи нови думи.