В петия месец бебето е вече доста активно, успява да се преобръща от гръб по корем и обратно. Не го оставяйте без надзор на диван или накрая на леглото. През този месец (понякога и по-рано) започват и първите опити за сядане. Бебето се набира и иска да се изправя. Не го подпирайте с възглавници или други предмети в седнало положение, ако то не успява все още да седи само, не бива да се изпреварват събитията. Това може да увреди гръбначния стълб и тазобедрените стави.

 

В шестия месец бебето има голямо желание да седи. Поощрявайте това негово желание като му подавате пръсти, а то се набира от легнало положение до седеж. Повечето бебета се научават да седят стабилно още в шестия месец, при други този процес се усъвършенства до девети месец. Сега вече можете да промените позицията на количката до седнало положение. Не оставяйте детето продължително време седнало. Продължавайте с ежедневните масаж и гимнастика и коремното време. Те са изключително важни за укрепване на мускулите.


 

В седмия месец бебето седи стабилно могат да започнат и първите опити за пълзене. Можете да започнете да правите упражнения, с които да подпомогнете движенията за пълзене, но само, ако бебето има желание. В този месец то може да се опира и на крачетата всеки път, когато опре до твърда повърхност се оттласква от нея. Не го оставяйте да отпуска цялата тежест на тялото на краката. На тази възраст са подходящи игри, в които бебето да докосва различни повърхности – грапава, мека, боцкаща, мокра, твърда и т.н. Използвайте различни платове, бобчета, пясък, трева и т.н. Докосвайте последователно крачетата и ръчичките.

 

В осмия месец поставяйте бебето по-често на пода. Осигурете му голямо и безопасно пространство за игра. Подходяща е играта с топка. Насочвайте топката към него, то ще се радва да я хваща, дори да я бута към вас. Ако прави първите си опити за пълзене, помагайте му. Поставете ръката си зад стъпалото на бебето и притиснете леко, бебето ще се избута напред.