Бебето в деветия месец може да пълзи активно или да прави първите си опити за пълзене. Може да започва да се изправя по близките предмети или да прави първите си стъпки. Всяко дете е индивидуално. Важно е да не изпреварвате събитията и да се вслушвате в това, което ви казва бебето. То най-добре върши това, което може. Най-доброто, което можете да направите, е да му осигурите безопасно пространство за игра.

 

Подходящо е да го слагате на раменете си и да се разхождате енергично из стаята или да кръстосате крака и да го поставите да седне върху ходилото ви. По този начин бебето ще се научи да пази равновесие. Подходящи са игрите, при които се използват пръстите – да къса хартийки, да събира бобчета, да завърта и отвърта капачки. Тези игри развиват фината моторика. Бъдете изключително внимателни, в този период бебето изучава с уста. Всеки предмет може да бъде сложен в устата и глътнат.


 

Ако бебето вече пълзи в десетия месец можете да му правите леки препятствия из стаята, които то да преодолява. Ако смятате за правилно и детето има желание можете да започнете да го слагате в проходилка. Не се притеснявайте, че бебето ще пада, сега е времето, в което то ще се научи как да пада. Просто осигурете безопасна среда за падане. Ако детето иска да почувства сигурност, държейки ви за пръста, осигурете му я. Можете да нареждате играчки по ръба на спалнята и по този начин да стимулирате първите стъпки на мъничето. Не забравяйте, правете само тези упражнения, които са приятни за детето.

 

През единадесетия месец можете да усложнявате упражненията и игрите, които сте играли през предходния, поставяйте по-сложни препятствия пред лазещото бебе, давайте му играчки, които могат да се бутат – кола, ролер, уолкър, те ще го стимулират да прави първите си стъпки.

 

На 12 месеца повечето бебета се движат или лазейки или правейки първите си стъпки. Обградете го с интересни предмети с различни повърхности и форми, то с интерес ще ги изучава. Обяснявайте му за всеки един от тях.