Очакването на дете е едно от най-вълнуващите преживявания за всеки родител. Подготовката на апартамента за новия член на семейството несъмнено допълва положителните емоции.

 

Ето някои от нещата, с които е необходимо да се сдобиете преди да посрещнете бебето в дома:


 

1. Бебешко легло. Това обикновено е едно от първите неща, които родителите избират. Сънят е една от основните дейности на бебето особено в първите няколко месеца, когато то прекарва по-голямата част от времето в сън. Ето защо е особено важно да се подбере подходящо и безопасно легло. Според препоръките бебето трябва да спи в стаята на родителите, но на отделно легло, а не на общата спалня.

За да се предотврати рискът от внезапна детска смърт следва да се спазват определени правила.

 

Представата на възрастните за добър сън обикновено се свързва с меко легло, големи завивки и удобна възглавница. При бебетата това далеч не е така. Матракът при тях трябва да е твърд, а на леглото да няма свободни или хлабави постелки и завивки. Това означава долният чаршаф да е с ластик или краищата му хубаво да са изпънати и поставени под матрака.

 

Възглавници при бебетата не се препоръчват. В леглото на бебето не трябва да има никакви играчки, дрехи и предмети.

 

По отношение на завивката – изборът й зависи от предпочитанията на родителите и бебето. Счита се, че бебешкото спално чувалче е по-безопасно от стандартната завивка. То обаче задължително трябва да е по мярка.

 

2. Дрехи. Изборът на дрехи също е важна част от подготовката за новия член на семейството. Важно при дрехите е те да са от памук. Следете и мястото на етикетите и това дали ще можете впоследствие да ги отстраните изцяло.

 

Изборът на самите дрехи зависи от сезона, като се спазва правилото „един слой дрехи повече“. Това означава, че ако на Вас ви е комфортно с блуза с дълъг ръкав и панталон, бебето трябва да се облече с боди, а отгоре с блузка. На крачетата е добре да има чорапки.

 

Дрехите трябва да са удобни за обличане и събличане. По тази причина, особено в началото, по-удобни са бодитата, които се разкопчават и закопчават отпред. Отгоре може да сложите блуза и ританки или гащеризон.

 

Не се затрупвайте с прекалено много дрехи в началото, тъй като трябва да установите кое ще е най-удобно за Вас и за бебето. По отношение на ръкавиците и шапките – в дома те не са необходими, но когато излизате навън особено в първите седмици е добре да слагате на бебето шапка.


3. Шишета, биберони и залъгалка. На пазара има огромно разнообразие. Моят съвет е да не избързвате. Ако кърмите, може да купите само едно шише, с което да предлагате вода или да имате „за всеки случай“, ако се наложи някой път да дадете адаптирано мляко.

 

По отношение на материала – стъкло или пластмаса: счита се, че пластмасата, която се използва за изработването на бебешките шишета, е безопасна. Препоръчвам обаче употребата на стъклени шишета – те не са изградени от полимери, не се променят под въздействие на температурата и със сигурност не повлияват на качествата на млякото.


Накрайникът – силиконов или каучуков, „ортопедичен“ или стандартен – това зависи от самото дете. Отново не избързвайте. Съветвам Ви да вземете едно-две шишета (например малко и по-голямо) с обикновен накрайник и да видите дали те ще са удобни за бебето.

 

По отношение на залъгалката важи същото – тя може също да е силиконова или каучукова, стандартна или „ортопедична“. Вземете една обикновена залъгалка и проверете дали ще се хареса на бебето.

 

4. Термометър. Добре е да имате такъв в дома. Препоръчителната температура за бебе е между 20 и 22о С, а в спалните помещения е добре да е около 20о С. Използването на влагомер се налага, когато в помещението е по-влажен въздухът или има големи вариации на влажността. На пазара има голямо разнообразие от влагомери, като се препоръчва относителната влажност да е между 40 и 60%.

 

Употребата на воден термометър зависи от Вас. Той се използва за определяне температурата на водата при къпане. И тук има голямо разнообразие, като някои корита се продават с вграден термометър. Ако не използвате термометър за вода, може да проверявате температурата й, като потопите в нея лакът – тя трябва да е неутрална.

 

Следва продължение...