Очакването на появата на новия член на семейството е изпълнено с вълнение и нетърпение у родителите. Подговотката на дома и набавянето с всички нужни на първо време вещи и приспособления е важна. Ето списък на някои от нещата, които влизат в употреба още от самото начало.

 

Към първа част от материала...


 

5. Количка. На пазара има огромно разнообразие от колички, повечето от които са комбинирани с т.нар. зимен и летен кош. Всъщност това сезонно разпределение е неподходящо, тъй като т.нар. зимен кош се използва и през лятото в първите няколко месеца от живота на новороденото. Той създава по-добра изолация на бебето от неблагоприятните климатични условия - на първо място вятърът.

 

Когато детето стане по-голямо, с по-добър контрол на главата (след 3-4 месечна възраст) вече може да се използва летният кош.

 

6. Столче за кола. Това е много важно приспособление, което се използва още след изписването на бебето от родилния дом. Транспортирането на детето извън специално пригоденото за целта столче създава много голяма опасност за живота и задравето му при евентуален инцидент, тъй като то е абсолютно незащитено.

 

Първото столче се използва докато бебето започне да седи стабилно, като в този период то задължително е обърнато срещу посоката на движение.

 

Винаги използвайте предпазните колани. Избягвайте закопчаването им върху връхните дрехи - яке, космонавт, тъй като по този начин те не пристягат достатъчно добре тялото и детето не е добре защитено. 

 

7. Адаптирано мляко. Дори да кърмите изцяло бебето, е добре в дома да имате една кутия адаптирано мляко. Лактацията би могла да се повлияе от различни фактори, особено в началото. Поради тази причина е добре да сте подготвени, ако това се случи през нощта например. Вземете от аптеката една кутия със стандартна формула за кърмачета и не я отваряйте, ако това не се налага. 

 

8. Памперси. Бебетата, особено тези които са на кърма, могат да се изхождат след всяко хранене. Така на ден може да се наложи да смените по 6-7 памперса. Не се презапасявайте с памперси, тъй като в началото бебето много бързо наддава и съответно размерите на памперсите се променят. От друга страна кожата на децата е много чувствителна и е възможно да се раздразни в резултат от уптребата на конкретни пелени. В този слуай се налага те да се сменят с други.

 

9. Помпа за кърма. Невинаги е необходима, но определено е в помощ на кърмещата майка. В началото бебето няма точен режим на сън и бодърстване, а според последните препоръки то трябва да се кърми "на поискване". Лактацията от своя страна също все още не е регулирана спрямо режима на бебето.

 

Помпата за кърма от една страна стимулира производството на мляко, а от друга - по този начин може да се съхранява изцедената кърма и да се използва в бъдеще. Ако тя не се използва веднага, трябва да се съхрани в хладилник в рамките на същия ден или във фризер, като тогава трайността й е 6 месеца. Задължително пакетчета с кърмата се надписва с датата, когато е била замръзена. 

 

10. Корито. То е необходимо още от самото начало. Според повечето специалисти бебето трябва да се къпе ежедневно, като това се превръща в част от т.нар. "ритуал на заспиване". Последният включва ежедневно повтарящи се мероприятия, посредством които бебето се подготвя за нощния сън. 

 

Това е списък на една част от нещата, които са от първа необходимост, за да посрещнете детето в дома. На пазара има огромно разнообразие от приспособления и аксесоари, които се използват в помощ на родителите и за удобство на детето. Не избързвайте с купуването на много неща, които "могат да са от ползва". Дайте си малко време, за да свикнете с новия член на семейството и да разберете точно от какво има необходимост, за да избегнете ненужните покупки.