Обрив под пелените е само общото название на цяла група от различни видове обриви, които се откриват в зоната, която се покрива от пелените.


Един от честите видове обрив е т. нар. алергичен пръстен, който се проявява като зачервяване около ануса и най-често говори за раздразнение от хранителен произход. Този пръстен около ануса наподобява зачервяване около устата, когато се предлага нова храна, която създава известно дразнене.


Най-честите причинители на този тип обрив са цитрусовите плодове, някои видове сокове и продукти, съдържащи пшеница. Това е и причината сокове от цитрусови плодове да се дават след навършване на 1-годишна възраст, а при наличие на установена алергия – дори се препоръчва изчакване до 3 години.При вече проявил се обрив се изключват новите храни, които са били включени последно в менюто. Ако и след няколко дни не започне да се възстановява кожата, то в тези случаи се налага да се потърси причината в други храни, към които бебето не е показало в началото дразнене, но впоследствие се развила алергизация.


В случай, че проявата на обрива е по време на периода на кърменето, то това означава, че в консумираната от майката храна може да има дразнещи храни. Това обяснение се оспорва от някои експерти, тъй като се смята, че големи молекули от храната на майката трудно преминават в кърмата, поради което е трудно да доведат до алергизация.


Контактният дерматит е друг вид обрив, който е червен на цвят и води до чувство за парене. Появата му, за разлика от обрив тип алергичен пръстен, е в зоните по кожата с най-изразено триене – обикновено в областта на залепване (т. нар. зона на колана) и в горната част на бедрата. Важен елемент е, че обривът не се проявява по кожните гънки, които не са в непосредствен допир с пелената.


Най-чести причинители са някакви химически дразнители от самата пелена или перилният препарат, който се използва, ако за бебето се купуват пелени за многократна употреба. Не на последно място ензими от изпражненията също могат да се явяват дразнители, поради което е важно често да се проверяват пелените и да се измива кожата навреме.


За по-бързо възстановяване на кожата се препоръчва накисване в топла вода за поне 5 минути, в случай че в зоната на кожния обрив се усеща миризма на амоняк. След това се попива добре с мека кърпа, но без забърсване. Важно е често кожата да се оставя „да диша“, тоест изцяло без пелени.


Подсичането или т. нар. интертриго е напълно противоположното състояние на контактния дерматит. Проявите му са обикновено там, където кожните гънки се трият една в друга. Този обрив е изключително мъчителен за бебето, тъй като при попадане на урина е налице изразено дразнене.


Себорейният дерматит се характеризира с рязко очертани граници. Обхваща областта на чатала, гениталиите и долната част на корема. Той има и най-болезнен вид – кожата е по-отекла, грапава и с наслоен мазен слой.


Гъбичните обриви – най-често от инфектиране с Candida albicans, обикновено е налице и трябва да се мисли за него, когато обривите под пелените дълго време не отшумяват. На цвят е червеникаво-розов и е с ясно изразена граница. Обикновено е само около гениталиите, но в някои случаи може да бъде като точици, пръснати около основната зона на обрива. Този вид обрив често е и наслояване към гореизброените обриви, като удължава продължителността на лечение.


Библиография:
The Baby Book; Martha Sears, William Sears