Облеклото на бебето през студените зимни дни може да се окаже предизвикателство за родителите. Бебетата, особено новородените са все още с несъвършена терморегулация – те лесно се преохлаждат и претоплят.

 

Детето не може да каже дали му е топло или студено, така че температурният му комфорт зависи изцяло от Вас. Тенденцията е детето да се облича с повече от необходимото количество дрехи – така родителите се презастраховат срещу евентуално „настиване“. Това обаче не е правилната тактика, необходимо е да се намери „златната среда“.


Ето няколко съвета за обличането на детето през студените зимни дни:


1. Един слой повече. Това е основното правило при обличането – облечете го така, както се обличате Вие и сложете още един слой отгоре. Например, ако у дома сте с блуза с дълъг ръкав, облечете бебето с боди и отгоре с блузка.

 

За разходки навън много удобни са т.нар. бебешки космонавти, които заместват якето, създавайки по-добър температурен комфорт. Под космонавта е достатъчно да облечете бебето с боди и по-плътна блуза с дълъг ръкав, а отдолу – с чорапогащник и панталонче. 


2. Няколко слоя дрехи. По-добре е да облечете детето с няколко слоя дрехи, отколкото с един дебел пуловер например. Причините са няколко. Първо, въздухът, който се задържа между отделните слоеве е изолатор и ограничава отдаването на толината от тялото и съответно охлаждането му. Второ, ако прецените, че на бебето му е прекалено топло, много по-лесно е просто да премахнете един от слоевете, отколкото да го преоблечете изцяло.  


3. Памукът е за предпочитане. Важно е дрешките на бебето да са изработени от естествени материали. За предпочитане е те да са изцяло памучни. Изкуствените материи задържат повече топлина, но „запарват“ тялото, като не позволяват на кожата да „диша“ и съответно рискът от претопляне е по-голям.


4. Шапка и ръкавици. Главата на бебето трябва задължително да е с шапка, а крайните участъци на тялото, каквито са пръстите на ръцете, да са покрити с ръкавици. Те бързо могат да се преохладят и да измръзнат, тъй като кръвообращението на пръстите в студеното време може да се наруши.


5. Покривало на количката. При ветровито време, снеговалеж или дъжд, покривалото на количката ще предпази бебето от неблагоприятното им въздействие. По време на вятър тялото може много бързо да се преохлади, поради което е важно бебето да бъде добре защитено. 


6. Облекло по време на сън. Бебето спи по-комфортно, когато температурата в помещението не е прекалено висока. Освен това така се намалява рискът от синдром на внезапната детска смърт.

 

Препоръчва се температурата да е около 20о С в спалното помещение. Отново важи правилото за един слой повече дрехи – това може да е боди, а отгоре бебешки гащеризон. Бебето може да е в спален  чувал или завито със завивка. 


7. В колата. Препоръчва се да избягвате слагането на бебето в столчето за кола, облечено с космонавт или с връхно яке. От една страна в колата то може много бързо да се претопли. От друга – обезопасителните колани не могат добре да пристегнат тялото и съответно бебето не е защитено при евентуален инцидент.

 

Препоръчва се преди това да загреете колата, след което съблечете бебето, сложете му презрамките и тогава го завийте със завивка. Не поставяйте завивката под обезопасителните колани, тъй като това също води до разхлабването им.


Как да разберете дали на бебето му е топло?

Навън може да проверявате вратлето му. Ако е изпотено, значи на бебето му е прекалено топло. След като се приберете от разходка, проверете пръстчетата на краката и коремчето. Пръстчетата трябва да са леко хладни, но не студени, а коремчето да е топло. В този случай температурният комфорт на бебето е бил добър с облеклото, което сте му избрали. Студеното коремче означава, че на бебето му е било студено и трябва да сложите още един слой дрехи следващият път.