При новородените – периодът от раждането до 28 ден, способността за терморегулация е силно затруднена, тъй като системите все още се адаптират към новите условия на живот. Така през лятото осъществяването на охлаждане може да бъде силно редуцирано, поради незрелите потни жлези. Новородените и бебетата могат по-лесно да прегреят и да се стигне до топлинен удар.


Няколко са основните признака, които могат бързо да ориентират родителите, че се касае за непоносимост и невъзможност бебето да се справи с горещината. Лицето и кожата се зачервяват, а при допир бебето е много по-топло. Дишането също се променя, като става по-забързано, дори накъсано в някои случаи и изключително повърхностно. Не на последно място бебетата са по-изтощени и раздразнителни от обикновено.


За да не се стига до претопляне, няколко основни правила в обличането и предпазването от силното слънце са достатъчни. Препоръчват се широки дрехи, които да бъдат изработени от по-леки и проветриви материи. Тесните дрехи дразнят изпотената и загрята кожа, предразполагайки към подсичане, като същевременно пречат на охлаждането на тялото.При момичетата се предпочитат рокли, а за момчетата –гащеризони, които позволяват на въздуха да циркулира по-лесно.


Загряването на стъпалата води до загряване на цялото тяло, поради което е добре бебето да бъде оставяно на бос крак – без чорапи и обувки.


По отношение на материите, от които са изработени дрехите е добре да се избягват синтетиката, а изборът да е основно от памук или лен, които попиват потта и позволяват на кожата да „диша“. Цветовете също имат значение, тъй като черните или тъмни не отблъскват слънчевите лъчи и загряват много повече.


Винаги е добре под ръка да имате и допълнителни дрешки или тънка завивка, така че при бързо застудяване или влизане в студена сграда – бебето да не се охлади.


През горещите дни бебето по-често трябва да бъде на сянка. Ако няма възможност е добре да има шапка от лека материя, която да не бъде много стегната около главата.


Оставянето само по пелена или памперс не трябва да притеснява родителите. На пазара се предлагат летни варианти на пелени, които са по-тънки и осигуряват по-добро дишане на кожата. Козметиката, която се прилага върху кожата, също трябва да бъде сведена до минимум.


Референции:
1. W. Sears, M. Sears; The Baby Book;
2. American Academy of Pediatrics