Нормално е всеки симптом при бебето да притеснява в началото родителите. Добре е да бъде направена консултация с педиатър, дори и по телефона, така че да се даде ориентация на родителите. Поради протичането на редица адаптационни процеси – някои симптоми могат да бъдат физиологични.


Пример е проявата на хрема при „пробиването“ на зъби. Важно е да се отбележи, че причината се дължи основно на съвместната хемодинамика (кръвообращение) на лигавиците на носа и венците, като двата органа контактуват и често инфекциозни и възпалителни процеси преминават от носната към устната кухина или обратно.
Добрата новина за родителите е, че хремата изчезва почти „като с магическа пръчица“ в момента, в който зъбът прореже венеца.


Проблемът е, че този тип хрема, както и инфекциозната, често води до затруднение при хранене, поради постоянно запушения нос. Често бебето или малкото дете е с отворена уста, за да може да диша, което затруднява и приемът на течности, който е особено важен в този период на активно течащ нос. В същото време е погрешно и поведението отстрана на родителите да започват лечение с множество медикаменти с цел бързо подобряване. Този тип хреми трудно се поддава на лечение и основно значение има преустановяване на причината – изникването на зъба.Най-често хремата е с продължителност 3-4 дни, но при прорязване на няколко зъба наведнъж - продължителността на това състояние може да е и седмица и дори 10 дни. Признак за наличие на инфекция е промяната в консистенцията или цвета на секрета – до жълто-зелен и гъст, жилав.


Детето или бебето могат да бъдат по-раздразнителни в този период и да изглежда, че плачат без видима причина. Леката, субфебрилна температура до 37,7-37,8 ˚ при добро общо състояние, също не бива да буди притеснение.


Често, поради отделящия се секрет, заедно с повишеното слюноотделяне – е налице обрив или зачервяване около устата и по лицето – бузите. Затова се препоръчва честото забърсване с влажна кърпа, намокрена само с вода.


При децата дентицията значително може да варира по месеци. При някои започва още около 4-5-месечна възраст, за разлика от други, при които дори на 12 месеца след раждането няма израстнал зъб, без това да е причина за притеснение, особено на фона на липсата на придружаващи заболявания (най-често генетични). Според много от специалистите по-късния пробив на зъбите дори осигурява по-висока степен на минерализация на зъбните структури и по-голяма устойчивост на кариес.


Използването на локалните гелове при болезнена дентиция има само симптоматичен ограничен ефект в мястото на болка. Но когато няма въздействие върху цялостното възпаление – няма как да се очаква ефект върху общото състояние.


Като билки, подходящи за бебета и малки деца и имащи силно противовъзпалително действие, са показани отварите от липа и лайка. Могат да се изпозлват както за пиене – като чай, така и за обтриване на венците с марля.


Сиропите с нестероидни противовъзпалителни средства също се препоръчват за облекчаване на възпалението. Като бебето трябва да има поне навършени 3 месеца и поне телесно тегло 5 килограма. Облекчението може да бъде с продължителност от 6 до 8 часа, а облекчение се постига в рамките на 15-20 минути след приема.


Също така могат да се предлагат още охладени меки храни, като например кисело мляко, ябълков сок, плодови пюрета, смутита, които не само облекчават възпалената лигавица, но и не я нараняват, както по-твърдите храни.


Не на последно място от значение са честите прегръдки, защото бебето или малкото дете може да чувства по-голяма нужда от Вас в рамките на периода на дискомфорт, през който преминава.


За профилактика на възпалението на носната лигавица се препоръчват процедури за закаляване. Още от новородено (в рамките на първите 28 дни) могат да започват обливанията с контрастна температура вода (топло-студено). В началото се започва с ръцете до рамената и площта се увеличава постепенно.


Референции:
W. Sears, M. Sears; The Baby Book
The Journal of Pediatrics