Световната здравна организация описва кърменето като „най-добрия източник на храна за кърмачета и малки деца“ и препоръчва бебетата да се кърмят изключително през първите шест месеца.

 

Кърмата съдържа перфектната комбинация от хранителни вещества за растеж и развитие, както и фактори за борба с болестите, които могат да помогнат за предпазване от инфекции и да намалят риска от проблеми като диабет и затлъстяване на детето през целия живот. Кърменето има ползи и за майките, като например да улесни загубата на натрупаните от бременността килограми и дори да намали риска от някои видове рак.


 

Въпреки многото ползи както за бебетата, така и за майките, всяка жена, която е кърмила бебе, знае, че това невинаги е лесно. Но, ако новите майки (и техните партньори) знаят какво да очакват и имат стратегии за справяне с проблемите, кърменето може да бъде много полезно преживяване както за майката, така и за бебето.

Нормална ли е болката в зърната?

Болката в зърната е често срещана при кърмене.

 

Кърменето обаче не трябва да вреди и да създава дискомфорт. Лека чувствителност е доста често срещана през първата седмица или две от кърменето. След това обаче трябва да изчезне.

Какви са някои от възможните причини за възпалени зърна?

Ако зърната се усещат болезнено възпалени или в областта на ареолата се появят синини, вероятно това е свързано с неправилен процес на захващане или неефективно сукане. 

 

Възможно е да се подозират затруднения с кърменето на бебето, ако зърната станат много червени, болезнени или напукани. Затруднено затваряне или сукане или структурна вариация в устата на бебето може да доведе до зърна, които изглеждат набръчкани или побелели в края на храненето.

 

Когато зърната се зачервят и изгарят или се чувстват изключително болезнени след седмици или месеци безболезнено кърмене, това може да се дължи на гъбична инфекция, като млечница. 

 

Дрождите могат да се появят като бели петна в устата на бебето или да се проявят като яркочервен обрив от пелени. Необходими са специфични лекарства за лечение на гъбични инфекции. 

Какво трябва да направите, за да лекувате възпалени зърна?

Препоръките включват следното:

  • Ланолинов крем или собствената кърма, които да поддържат зърната хидратирани.
  • Носенето на  свободни дрехи и удобен сутиен.
  • Честа смяна на подложките за кърмене, за да се поддържат чисти и сухи.
  • Използване на мек сапун и вода за почистване на гърдите и зърната
  • Необходимо е избягването на всякакви сурови сапуни или химикали, които могат да доведат до изсушаване на зърната. Това може да доведе до напукване на кожата.

 

Откриването на причината за възпалените зърна може да бъде трудно. 

 

Изтоници:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breastfeeding-your-baby
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sore-nipples