Майчината кърма е незаменима за новороденото. Хранителните съставки, антителата и всичко, от което се нуждае новороденото, се съдържа в майчиното мляко.

 

Още нещо, което знаят малка част от хората е, че сукането е важна функция, имаща отношение за правилното оформяне на лицево-челюстната област.


1.Защо е важно бебето да се кърми?

Всички бебета, поради положението на плода в майчината утроба, се раждат с първична ортодонтска деформация – долната челюст е разположена назад, т.нар. ретромандибулия. Когато новороденото започне да се кърми, долната челюст се изнася силно напред и с мощни движения кърмата започва да се изсмуква от майчината гръд.

 

Това активира мускулни групи, които преместват долната челюст напред до нейното нормално положение. Тези усилия, които повечето хора свързват  единствено с храненето на бебето, всъщност имат и особено важно значение, за да се развие хармонично лицевата област.

2. Какво още дава кърменето?

Психолозите за единодушни, че то определя връзката „майка - дете”. То задоволява инстинкта "сукане", който останал незадоволен води до вредни навици, най-често смукане на пръст и по-рядко на други вредни навици.

 

Времето на нормалното кърмене е до появата на първите зъби, което е около 6 месеца. Кърмене под този срок е недостатъчно. Когато храненето е естествено, всички предпоставки за правилно развитие са налице, но особено важно е какво да прави майката, ако по някаква причина тя не може да кърми детето в този срок. Говорим за периода на смесеното хранене (кърмене и дохранване с биберон) или изцяло изкуствено хранене.

3.Какво да правим, когато трябва да храним бебето си изкуствено?

Консултирайте се със специалистите по хранене и освен това попитайте Вашия зъболекар. Те ще ви обяснят какво трябва да е положението на детето, а то е - винаги прегърнато, в скута на този, който го храни в полуизправено положение.

4.Защо?

Бебето чувства близостта на майката и така то е сигурно. Освен това положението на главата е полуизправена и долната челюст се изнася достатъчно напред, за да изсуче млякото от шишето и да нормализира положението на челюстта. В същото време това е положението, което максимално наподобява това при кърмене.

 

Съшо така времето на храненето с шише и биберон трябва да има същата продължителност, както и кърменето, т.е. около 20 минути.

 

Едно от основните правила, с които родителите трябва да се съобразяват е никога да не хранят бебето в леглото или в количката в легнало положение, защото това е причина за неправилно положение на долната челюст.

5.Какви биберони да ползваме?

На този въпрос е отговорил един от най-известните ортодонти – функционалисти – проф. Балтерс през 1956 г. Той снема ортодонтски отпечатъци от устата на 120 новородени бебета и изследва големината на техните небца и създава специални биберони, които най-много наподобяват формата и големината на майчиното зърно.

 

Това са бибероните тип NUK (Natürlich Und Kindergerecht).

 

6.Защо трябва да се използват тези биберони?

NEWS_MORE_BOX

 

Те са къси, което не позволява бебето да се задавя. Освен това са плоски, това позволява езичето на бебето да притисне биберона към небцето, и изсуквайки млякото със сила да оформя небцето в характерната куполообразна форма.

 

Друго тяхно предимство е, че са с широка основа, което позволява устните плътно да я обхванат и да създадат вакуум необходим за изсмукване на млякото с усилие. В същото време отворите на бибероните са нагоре към небцето, което кара детето да изсуква млякото, а не то да се излива в устата му, т.е. натоварват се мускулите, които са отговорни за преместването на долната челюст.

 

Бибероните NUK са съобразени с възрастта на бебето, за недоносени бебета с ниско тегло; за бебета от 0-6 месеца; за бебета над 6 месеца.

 

Създадени за биберони и за деца, родени с малформации в лицевата област, но те винаги се прилагат под наблюдението и след консултация с терапевт. Не трябва да се забравя също положение на шишето. То трябва да е хоризонтално, за да може млякото да се „изсуква”, а не да се излива в устата.

 

Досега думата „усилие” се употребява често. Това не е случайно, защото новородените са с долна челюст, разположена назад. Функцията – сукане единствено може да я нормализира, т.е долната челюст да дойде до правилно съотношение с горната. При естественото хранене природата е решила този въпрос – чрез кърменето челюстта се намества нормално.

 

При изкуственото хранене това не е така. Години наред усилията на педиатри и диетолози са били насочени към това да създадат най-подходящите адаптирани млека и никой като че ли не се е замислял, че посредникът на храненето – биберонът трябва да е подходящ за малката бебешка устичка.

 

Този проблем се решава със създаването на NUK – бибероните.  Сучейки млякото активно, кърмачето натоварва мускулите в лицевата област и най-вече тези, който преместват долната челюст напред.

 

Много важен е фактът, че тези бибероните осигуряват плътното затваряне на устата към основата на биберона и така стимулира мускулите на устните.

 

Бебетата се раждат със зародишите на всички временни зъби и с част от тези на постоянните зъби. Да си представим, че алвеоларните гребени, са обвити отвън и отвътре с мускулен пояс, който при функция оформя костта. Отвън мускулите са тези на бузите, устните и придвижващите долната челюст, а отвътре най-голямо значение има езикът със своите мускули. Езикът „извайва” устната кухина отвътре и противодейства на външния мускулен пояс.

 

Когато функцията е неправилна съответно и костната структура се оформя неправилно и се намалява мястото за зъбите. Този проблем при изкуствено хранените деца се решава отново със специално създадените за това биберони NUK.

 

7.Как да се отнасяме към бибероните-залъгалки?

Независимо, че мненията на специалистите са различни, ортодонтите се обединяват към тезата, че биберон-залъгалките са необходими, особено когато децата са на изкуствено хранене, защото те трябва допълнително да задоволяват сукателния си рефлекс. Ако бебето не задоволи необходимостта да суче, то ще намери нещо друго, което да задоволи този рефлекс и най-често това е пръстът, крайчето на одеалцето или играчка.

 

Появи ли се някакъв вреден навик проблемът е много сериозен и дългогодишен. Отстраняването на вредните навици изискват много търпение и упоритост от страна на родителите.

 

Освен това бибероните-залъгалки на NUK са оформители на небцето, защото така е конструирана тяхната форма.

 

В заключение съветът на ортодонта е: „Скъпи майки, хранете правилно своето бебе, когато нямате кърма. Изберете ортодонтските биберони NUK, за да може изкуственото хранене максимално да се доближи до естественото. Ако изпълнявате съветите за правилно хранене, ще предотвратите възникването на ортодонтски деформации”.