Бебетата се раждат с естествената нужда да сучат всичко, което бива поставено в устата им. До определена възраст този период при тях е познат като орална фаза и налага нуждата от изследване на всичко чрез устата. Постепенно след 18-24-месечна възраст този рефлекс изчезва.


Съществуват два вида сучене – хранително, което се извършва, докато бебето се храни и нехранително сучене, което не е във фазата на хранене и към него спада ползването на залъгалка.


По време на сучене или ползване на залъгалка се активира хормонът холецистокинин, който дава чувството за ситост и дори усещане за спокойствие и готовност за сън.
Чрез използването на залъгалка се стимулира допълнително отделянето на този хормон, като така се упражнява и координирането на действията сучене, гълтане и дишане.Комфортът е индивидуален, поради което изборът на залъгалка за бебето може да не стане от първия път. На първо място е от значение да не съдържат вредни примеси – например бисфенол-А.


Залъгалките имат няколко възрастови диапазона, които са съобразени с размера на устната кухина, който особено първите месеци значително се променя. Първи номер обикновено е за период от 0 до 2-3 месеца, според това на коя фирма е. Следващият размер е до 6 месеца, а последният от 6 до 18 месеца. След тази възраст се препоръчва преустановяване на ползването, но ако няма тази възможност се предлагат залъгалки до 3-годишна възраст.


Дизайните с фосфоресциращ ефект имат за цел по-лесно намиране в тъмното и съответно могат значително да редуцират проплакванията през нощта и ставането на родителите, за да намерят и дадат залъгалката на бебето и малкото дете.


При по-чувствителна кожа на лицето се използват предпазителите, които имат допълнителни отвори за въздух, поддържащи кожата на бебето суха и намаляваща значително проявите на раздразнение.


Обикновено бибероните се предлагат в две форми – кръгла череша и биберон с ортодонтска форма. Много консултанти по кърмене препоръчват залъгалката на бебето да бъде от първия тип в началото, особено за по-малки или дори недоносени бебета.

Дължи се на имитация на формата като зърното на майката и не предизвиква объркване при кърмачетата, което може да причини сукане от зърното по различен начин, водещ до напукване, възпаление и болка.


От друга страна ортодонтите препоръчват биберон с ортодонтска форма, като добра грижа за венците, небцето и зъбите на растящото бебе. Този тип залъгалки са предпочитане особено след спиране на кърменето или след 6-месечна възраст при по-дълго кърмени.


Силиконовите биберони са синтетични, изработени от медицински силикон, меки, лесно се почистват и не задържат миризми. Но са по-неустойчиви, поради което при израстването на зъбите е важно да се следи дали бебето не отхапва части от тях. Латексовите са друг вариант, който е значително по-мек и може да бъде предпочитан вариант от някои бебета.


Moжe дa cе използват и зaлъгaлĸи бeз дpъжĸa. Te ca yдoбни зa cън, особено ако бeбeтo чecтo пипа лицeтo cи c pъĸa и мoжe cлyчaйнo дa xвaнe дpъжĸaтa, като дpъпнe зaлъгaлĸaтa oт ycтaтa.


Не трябва да се подценява и нуждата от допълнителни принадлежности като кутийка за съхранение, щипки за биберон, които да позволяват залъгалката да не се губи и при нужда калъф за стерилизация. Според експертите при бебета до 6-месечна възраст е важно залъгалките да бъдат стерилизирани, а за по-големи е достатъчно само измиване с топла вода.


Прекалената зависимост от залъгалката също е проблем. С израстването на бебето е добре да се правят опити за успокояване и с други варианти като например подаване на любимата играчка или прегръдка.


Референции:
Sears W., M. Sears; The Baby Book