Кърменето, като процес е най-ефективният метод  за изпомпване на кърмата от гърдите. По този начин хормонално се стимулира лактацията и се осигурява най-адекватно съхранявана храна за бебето. Но при някои обстоятелства се налага детето да бъде нахранено с биберон. Например, ако майката и кърмачето са разделени (майката се завръща на работа през първата година след раждането или по други причини), кърмачето не успява да захапе, отказва да засуче от гърдата. Възможно е да съществуват и други причини, като малко количество кърма, възпалени зърна/гърди или ако по времена сукане се нараняват зърната и причинява силен дискомфорт.


В зависимост от причината, изцедената кърма може да бъде предложена на кърмачето в шише веднага след изцеждане, съхранена за по-късно или да се изхвърли. Винаги е важно да се спазва строга хигиена при изцеждането, с цел от една страна кърмата да остане годна за употреба и от друга да се избегнат локални инфекции на гърдите.

 


Първи стъпки при изцеждането на кърма:

 • Вземете близо до себе си чаша с вода, тъй като може да ожаднеете по време на процеса.
 • Старателно си измийте ръцете със сапун и топла вода.
 • Проверка на оборудването – уверете се че накрайниците пасват точно. Зърната трябва да могат да се движат свободно, без да има триене. Ако има триене е необходимо да се използват по–големи накрайници –стандартният е 24 мм, но варират между 21-40 мм.
 • Обработвайте зърната с ланолин преди изпомпване.
 • Настанете се удобно, отпуснете се – ако майката е спокойна и не се фокусира на всяка капка, изцеждането е по-гладко и се отделя по-голямо количество.
 • Независимо от вида помпа, започнете с малки обороти и постепенно повишавайте, докато достигнете до оптимални стойности.
 • Направете си график – изпомпвайте минимум 120мин, за 24ч, разпределени на 8 пъти по 15мин. На всеки 2-3 часа през първите 2-3 месеца. 
 • Използвайте ръце, за да масажирате гърдите, като може да поставяте и топли компреси. 
 • Съчетавайте изцеждането с приятни дейности.
 • Контакта с бебето, преди или по време на изцеждането, стимулира процеса.

Всички кърмачки е необходимо да разполагат с помпа, при необходимост  да се отделят от бебето, дори за часове. 

 

Основните модели са:

 • Ръчни помпи - те са по-евтини и заемат малко място, удобни са за пренасяне в дамска чанта.
 • Механични - на батерии 2-76 цикъла/ мин.;създават налягане от 8-360 mmHg. Също са с малки размери, но изцеждането може да отнеме по-дълго време.
 • Големи помпи се използват в болници. На някои места се предлага опция да се наемат. Особено подходящи при недоносено, което ще бъде в неонатологично отделение поне около месец. 
 • Средно големи, за лична употреба. Те са автоматични - с размер на куфарче за път, съзмерими са с ефективността на големите, подходящи, ако се планира майката да започне работа и ще се изполват в дългосрочен план.

Различните модели могат да бъдат единични или двойни, като двойните осигуряват по-бързо едновременно изцеждане.

 

С особено внимание трябва да се отнесете към почистването и подръжката на помпата!

На първо място, прочетете указанията за почистване и съхранение на конкретния модел от производителя.


Първоначално трябва да разглобите уреда. Обикновено след употреба, частите се изплакват с топла вода, могат да се почистват с щадящи препарати или в миялна машина на горните нива. Внимавайте да не повредите клапите на помпта. Проверете, кои части могат да се поставят в стерилизатор и регулярно ги стерилизирайте.


Протекторите за зърна се мият със сапун и вода. Не се поставят в миялна машина, защото ще се деформират!